Magazin

Strogo poverljivo: Ko su bile legendarne ruske špijunke

U surovom svetu obaveštajne službe, ruske heroine važile su za prave zvezde: svojim šarmom i bistrinom uma razoružavale su svoje sagovornike, a zatim vešto i diskretno poverljive informacije prosleđivale dalje, ruskim državnim službama koje su se borile za dominaciju u političkom i tehnološkom svetu.
Strogo poverljivo: Ko su bile legendarne ruske špijunke© Canva / goktugg, fstop123

Od sovjetskih vremena, pa do danas ženska špijunaža posebno se razvijala, a ruske devojke postizale su upečatljive rezultate, čak i u tako opasnoj i izazovnoj profesiji. Fatalna kombinacija nesvakidašnje lepote, britkog uma i talenta za istraživanje bila je karta na koju su igrale ruske špijunke, a malo ko je uspeo odoleti izuzetnim sposobnostima hrabrih špijunki, koje su rizikovale svoje živote zarad raskrinkavanja tuđih državnih tajni i dobijanja poverljivih informacija.

Margarita Konjenkova - očaravajuća špijunka na tajnom zadatku

Rođena 1895. godine u Sarapulu, Margarita se još kao mlada preselila u Moskvu, upisala pravni fakultet i živela život punim plućima u svakom smislu te reči: družila se, izlazila i imala afere sa različitim muškarcima. Zahvaljujući svom (za to vreme) raskalašnom ponašanju, Margarita je upoznala i svog budućeg supruga, Sergeja Konjenkova. Slučajan odlazak u Ameriku za Margaritu je bio životna prekretnica: tamo je sticajem okolnosti upoznala velikog naučnika Alberta Ajnštajna i njegove kolege, ali se i našla na tajnom zadatku.

Pored svoje upečatljive špijunske karijere, Margarita Konjenkova javnosti je bila poznata i kao ljubavnica Alberta Ajnštajna. Zahvaljujući svojim ženskim "moćima", Margarita je uspela da sazna mnoge, za javnost nepoznate detalje koji su se ticali atomske bombe i etapa njenog razrađivanja, i te informacije prosledi sovjetskim naučnicima i istraživačima diskretno i brzo. Očaravajuća Margarita šarmirala je i fizičara Roberta Openhajmera, a omamljen njenom lepotom naučnik je sve svoje misli i zaključke delio šakom i kapom, ne sluteći da preko puta njega sedi ruska špijunka.

Leontina Koen - maherka za vrbovanje naučnika i krijumčarenje delova oružja

Prva žena-heroj Rusije rođena je u gradu Adams, u Masačusetsu, a odigrala je jednu od najznačajnijih uloga tokom istrage poverljivih informacija o pripremi atomskog oružja u Americi. Međutim, Leontitina karijera nije oduvek bila vezana za "mutne radnje": u mladosti se interesovala za politiku i čak bila član partije, a jedan od mitinga na kojima je učestvovala donela joj je i ljubav sa učiteljem Morisom Koenom. Tada je i započela njena karijera u špijunaži.

Nakon sklapanja braka, Moris je dobio jedinstvenu ponudu da se priključi ruskoj obaveštajnoj službi, a ruku pod ruku sa njim, priključila se i Leontina. Njihov tandem "operisao" je pod preudonimom "Luis i Lesli", a mahom su se bavili vrbovanjem naučnika i krijumčarenjem delova oružja u Sovjetski Savez.

Koliko je Leontina bila veliki profesionalac govori i činjenica da je uspela da nadmudri američkog vojnika: prilikom švercovanja važnih dokumenata u periodu kada se na železničkim stanicama detaljno proveravao svaki papir, ona je zamolila službenika da joj pomogne i pridrži (navodno) kesu sa salvetama, a zatim pod izgovorom da žuri da ne zakasni na voz, potrčala ka peronu. Pošteni vojnik pojurio je za njom da joj vrati "zaboravljenu" kesu, ali je potpuno zaboravio da proveri njen sadržaj, a za tili čas poverljivi podaci o američkom oružju našli su se u rukama najvećih američkih rivala - ruskih naučnika.

Elizabeta Zarubina

"Zvezda" sovjetske špijunaže, Elizabeta Zarubina od ranog detinjstva bila je bistro i sposobno dete, talentovano za jezike i željno učenja i upečatljive karijere. Tokom Prvog svetskog rata, mlada Elizabeta bila je primorana da napusti univerzitet i pređe na Sorbonu, a zatim i na Bečki univerzizet, da bi kasnije, zahvaljujući opširnim znanjima iz oblasti diplomatije i stranih jezika, uzela učešće u raznim revolucionarskim pokretima i borbi sa okupatorima.

Njen buntovnički stil života privukao je pažnju špijunskih organizacija, i malo po malo, Elizabetu su vrbovali za izvođenje tajnih zadataka. Upečatljiva karijera o kojoj je maštala sada je izašla iz okvira lokalne, a Zarubina je dobijala zadatke u Austriji, Turskoj, Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, pa čak i u Americi.

Pod lažnim identitetom Nemice, hladnokrvna i bezgranično hrabra, Elizabeta je gotovo 15 godina radila kao ruski obaveštajni agent u Francuskoj, odakle je izveštavala o svim antiruskim planovima, a zatim se preselila u Ameriku odakle je rukovodila odeljenjem spoljne obaveštajne službe sa 22 agenta.

image