Magazin

Slika stara 300 godina koju je ukrao američki vojnik vraćena muzeju u Minhenu

Slika "Pejzaž italijanskog karaktera" austrijskog slikara Johana Franca Nepomuka Lauterera, locirana je i vraćena nakon skoro osam decenija. Nju je nakon Drugog svetskog rata ukrao američki vojnik iz Bavarske državne zbirke u Minhenu, a podatak o nestanku je u bazu fondacije izgubljene umetnosti unet tek 2012. godine.
Slika stara 300 godina koju je ukrao američki vojnik vraćena muzeju u Minhenu© Tanjug / AP Photo / Claire Savage

Slika "Pejzaž italijanskog karaktera" je ovih dana na naslovnim stranama gotovo svih velikih svetskih medija, a razlog za to jeste njen pronalazak nakon skoro punih osam decenija. Nakon pronalaska, umetničko delo je predstavljeno na svečanosti u nemačkom generalnom konzulatu u Čikagu, a glavni kustos muzeja u Minhenu je lično doleteo u Čikago ne bi li preuzeo sliku i vratio je u domovinu.

Sliku ukrao američki vojnik

Umetničko delo austrijskog slikara je u Sjedinjene Američke Države doneo američki vojnik čije ime nije poznato, a na čin krađe umetnine on se odlučio nakon završetka Drugog svetskog rata, 1945. godine. Tada se slika nalazila u Bavarskoj državnoj zbirci slika u Minhenu. Nakon što je preneo u SAD, vojnik je ostavio kod svog rođaka u Čikagu. Sve do 2012. godine o slici se nije znalo ništa, ali su te godine podaci o njenom nestanku uneti u bazu nemačke fondacije izgubljene umetnosti, navodi se u saopštenju kompanije Art Rikaveri Internešnl, koja se bavi pronalaženjem i vraćanjem ukradenih umetničkih dela.

"Suština našeg rada je istraživanje i restitucija umetničkih dela koje su nacisti opljačkali iz javnih ili privatnih kolekcija. Pretpostavlja se i da su saveznički vojnici možda vredne predmete poneli kući kao suvenire ili kao ratne trofeje", rekao je Kristofer Marinelo, osnivač kompanije.

Anonimna osoba dojavila da se kod nje nalazi slika

Nakon raspisivanja "poternice" za ukradenom slikom, kompaniji se javila osoba koja je želela da ostane anonimna, a koja je tvrdila da se upravo kod nje nalazi slika "Pejzaž italijanskog karaktera". Ista je osoba tražila i novčanu nagradu odnosno otkup za pomenuto umetničko delo. 

"Objasnio sam našu politiku neplaćanja ukradenih umetničkih dela, i naglasio da je zahtev neprikladan. Imamo saznanja i da je neko pokušao da proda sliku na tržištu umetnosti u Čikagu 2011. godine, i da je posle nestao", kazao je Marinelo.

Uz pomoć Federalnog biroa za istrage (FBI) i njihovog tima za otkrivanje zločina u oblasti umetnosti, kao i advokata i kompanije Art Rikaveri, sa anonimnom osobom u čijem je posedu bila slika sklopljen je dogovor o njenom bezuslovnom preuzimanju. Tako je "Pejzaž italijanskog karaktera", koji čine dve slike na kojima su pastiri i putnici sa svojim životinjama, konačno vraćen u domovinu. Očekuje se da će nakon restauracije, slika biti izložena u muzeju u Minhenu, rekao je kustos te kulturne ustanove za Ej-Bi-Si Njuz.

image