Magazin

"Tinder" za zapošljavanje: Aplikaciju za spajanje kanditata i kompanija osmislili srpski stručnjaci

Mobilna aplikacija Match IT ima za cilj da na inovativan način nađe savršen spoj (match) između poslodavca i kandidata. Korisnici imaju priliku da preskoče brojne korake prilikom traženja posla i suze izbor radnih mesta na one savršeno skrojene za njih. David Antonijević, jedan od osnivača, u razgovoru za RT Balkan otkriva da za sada aplikaciju mogu da koriste samo programeri i IT kompanije, ali da uskoro planiraju da isti sistem prilagode brojnim drugim industrijama.
"Tinder" za zapošljavanje: Aplikaciju za spajanje kanditata i kompanija osmislili srpski stručnjaci© Match IT

Traženje novog posla može da bude stresno, zbunjujuće, a u većini slučajeva nam oduzima mnogo vremena. Tim mladih srpskih stručnjaka, od kojih svako ima iskustva u programerskim i tehničkim poljima, odlučio je da ovaj proces prilagodi "brzom" vremenu u kojem živimo i pomogne kandidatima, ali i kompanijama, da na produktivan način uspostave radni odnos.

"Ideja za aplikaciju je nastala kroz susretanje sa problemima iz jednog i drugog ugla korisnika kroz naše pređašnje poslovanje," objašnjava David Antonijević, jedan od osnivača aplikacije Match IT. "Naime, jedan moj kolega je senior programer, sa preko deset godina iskustva, a u situacijama kada je želeo da menja posao, nalazio je na probleme tih složenih procesa prijave, popunjavanja formulara, dugih procesa selekcije... Na kraju, tek kada bi došao u naredni korak selekcije, tada bi shvatio da on i kompanija nisu "meč (match - nisu dobar spoj)" po mnogo više parametara, koje su obe strane zapravo lakše mogle da prepoznaju na samom početku."

Dodaje da je, preko sopstvenog iskustva kao IT regruter, zaključio sa kojim problemima se susreću kompanije i kandidati, tako da je sa timom došao do rešenja koje im je na početku služilo kao pomoć za lične potrebe, a zatim su Match IT razvili u startap. 

Savremenim, brzim, efikasnim putem do posla

"Cilj aplikacije je povećanje efikasnosti samog procesa zapošljavanja. Kompanije lakše mogu da sagledaju kandidate koji se poklapaju sa određenom pozicijom, po njihovim parametrima i iskustvu. Kandidati za posao mogu videti sve transparentne i relevantne informacije, koja su vezana za njihova očekivanja o samoj poziciji, mogu biti finansijska ili nefinansijska..."

David objašnjava da je aplikacija predviđena za sve. Na primer, ako neko nema radno iskustvo, a ima znanje, može kreirati profil, naći poziciju za praksu, kako bi izgradio radno iskustvo, jer sve više raste broj mladih na tržištu rada koji imaju probleme sa pronalaženjem juniorskih pozicija.

"Profil se kreira u nekoliko klikova, korisnici popunjavaju polja o sopstvenim iskustvima, ali i očekivanjima koja imaju, kao što su plata ili benefiti. Mi smo u pređašnjem periodu vršili analize predloga korisnika, tako da je aplikacija krojena po njihovim potrebama. Jednostavna je za korišćenje i prilagođena današnjim trendovima u tehnologiji."

"Imamo Tinder "svajp (swipe)" momenat, gde povlačenjem prsta na levu ili desnu stranu korisnik iskazuje interesovanje ili nezainteresovanost za datu poziciju, izbegavamo potrebe za dodatnim radnim biografiama i motivacionim pismima, već korisnici samo jednim potezom prsta mogu da pokažu da li ih određena pozicija zanima. Radna biografija nije neophodna, jer profil kandidata služi za ključne i relevantne informacije, koje su za kompanije dovoljne da odluče da li da nastave sa selekcionim procesom ili ne", dodaje Antonijević.

Uloga veštačke inteligencije u zapošljavanju

Aplikacija funkcioniše prema algoritmu veštačke inteligencije, koja je već mesecima velika tema u poslovnom svetu. Pojedini smatraju da AI može biti pozitivna promena, ali mnogi širom sveta još uvek nemaju poverenje prema ovim novim tehnolgijama. David objašnjava da, kada je u pitanju traženje posla, AI može znatno unaprediti ovaj proces.

"Do sada se sve svodilo na tradicionalne oglasne table ili sajtove za oglašavanje gde korisnici moraju da traže različite pozicije, ulaze u duge procese informisanja i apliciranja, troše mnogo vremena, a uglavnom ne dobijaju relevantne informacije."

"Umesto toga, naša aplikacija putem algoritama i veštačke inteligencije, shodno profilu korisnika, to jest njegovom pređašnjem radnom iskustvu i očekivanjima, predlaže samo one pozicije koje su za njega adekvatne. Nama nije cilj da korisnik dobije stotine i stotine oglasa, već da dobije svega nekoliko oglasa sa kojima će biti savršen "meč". Isto važi i za kompanije - ne treba da imaju nekoliko stotina kandidata u procese selekcije i zakazuju na desetine razgovora, već da dobiju nekoliko odgovarajućih kandidata."

Što se same veštačke inteligencije tiče, David smatra da AI samo može pomoći ljudima u poslovanju i radu. "Ista bojazan je bila i pre pedeset godina, kada su mnogi strahovali da će računari zameniti ljude. Naprotiv, računari su ljudima olakšali poslove, isto tako verujem da će biti i sa veštačkom inteligencijom, samo je bitno da naučimo da je koristimo u našem poslovanju, da bismo povećali produktivnost rada."

Aplikacija je tek lansirana pre dve nedelje, a platofrma trenutno broji više od hiljadu programera i pedeset kompanija. Oglašavaju se kako domaće, tako i strane firme, u potrazi za programerima iz Srbije. "Želimo da u narednom periodu našu aplikaciju eskaliramo na tržišta regiona, a kasnije i na Evropu. Za početak smo krenuli od IT industrije, jer nam je ona najbolje poznata i imamo najviše iskustva u njoj, ali nam je plan da u budućem periodu prilagodimo i za druge industrije."

David dodaje da, iako je aplikacija lansirana nedavno, brojni korisnici su već započeli proces selekcije i da se nada da će tokom sledeće nedelje doći do uspostavljanja prvih radnih odnosa preko Match IT-ja.

 

image