Magazin

Bobi, najstariji pas na svetu, uginuo u 32. godini

Bobi, najstariji pas na svetu i apsolutni Ginisov rekorder, preminuo je u svom domu u Portugalu. "Njegovih 11.478 dana na zemlji nikada neće biti dovoljni za one koji su ga voleli", napisala je veterinarka koja je objavila tužnu vest.
Bobi, najstariji pas na svetu, uginuo u 32. godini© Wikimedia Commons / Guinness World Records

Tužna vest za sve ljubitelje životinja danas je obišla sve društvene mreže kada je veterinarka Keren Beker objavila da je pas Bobi, najstariji pas na svetu, uginuo u 32. godini života.

"Iako je nadživeo svakog psa u istoriji, njegovih 11.478 dana na zemlji nikada neće biti dovoljni za one koji su ga voleli", napisala je veterinarka.

Bobi je bio Ginisov rekorder

Pas Bobi, čistokrvni alentejski mastif, je u februaru poneo dve laskave titule - za najstarijeg živog psa na svetu, kao i za najstarijeg psa u istoriji, oborivši rekord koji je pre toga držao drugi krzneni Ginisovac - pas Blui, koji je uginuo u 30. godini života, davne 1939. godine.

Bobijeva starost - 31 puna godina i 165 dana - utvrđena je uvidom u bazu podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara. Bobi inače nije jedini dugovečni pas u svojoj porodici: i njegova majka je doživela duboku starost i uginula sa 18 godina (pri čemu je prosečan životni vek ove rase od 12 do 14 godina), dok su neki članovi njegove porodice poživeli još duže - do 22. godine. 

Bobijeva sudbina je bila puna izazova

Ceo svoj životni vek Bobi je proživeo sa svojom porodicom u selu Konkeiros, nedaleko od zapadne obale Portugala, a kao mali bio je jedan od četvoro štenaca u kući. Kako su imali puno životinja, vlasnici su ipak rešili da čitavo leglo uspavaju, ali je za Bobija život imao drugačiji plan - njega je vešto sakrio tada osmogodišnji dečak Leonel i krišom ga hranio sve dok Bobi nije dovoljno porastao. Kada je već stasao u zavidnog "mladića", Bobi je otkriven od strane dečakovih roditelja, te je porodica odlučila da ga zadrži.

"Otac mi je bio lovac, pa smo uvek imali mnogo pasa. Nažalost, u to vreme su stariji ljudi smatrali normalnim da, ukoliko nisu mogli da drže više životinja, zakopaju mladunce u rupu da ne bi preživeli", kaže Leonel Kosta.

"Priznajem da su nas kaznili kad su saznali, ali je bilo vredno toga", ističe Leonel.

Od tada je Bobi bio sa porodicom i jeo hranu koju i oni, ali bez začina.

image