Magazin

Dodavanjem jedne kašičice šećera u čaj ili kafu nećemo naškoditi zdravlju

Iako šećer bije glas da je jedan od najvećih "otrova" današnjice, naučnici jednog univerziteta u Holadniji su došli do malo drugačijeg podatka. Naime, nakon 32 godine praćenja zdravlja učesnika studije, oni su zaključili da ukoliko se u kafu ili čaj dodaje samo jedna kašičica šećera, to ne može naneti štetu organizmu. Naravno, pod uslovom da ne popijemo nekoliko šoljica napitka, već jednu do dve.
Dodavanjem jedne kašičice šećera u čaj ili kafu nećemo naškoditi zdravlju© Canva / welcomia

Da dodavanjem malo šećera u naš napitak, bilo da je u pitanju jutarnja kafa ili okrepljujući čaj, nećemo naneti veliku štetu našem organizmu, potvrdili su i naučnici sa jednog univerziteta u Holandiji. Oni su svoju studiju objavili u naučnom magazinu Plos Uan pre samo nekoliko dana, a kako tvrde, ukoliko se unos šećera kroz napitke ograniči do jedne kašičice dnevno, problema sa zdravljem neće biti.

Pet grama je mera

Da se kvalitet zdravlja, a posledično i života, ne može narušiti dodavanjem šećera u napitke, naučnici su potvrdili nakon opširne, dugogodišnje studije. Ipak, kako su naglasili, to se ne odnosi na neograničeno ispijanje zaslađenih napitaka, već na njihovu umerenu konzumaciju. Negativni efekti nisu primećeni u slučajevima kada je putem kafe ili čaja unošeno do 5 grama šećera, odnosno količine koja stane u jednu kafenu kašičicu.

Oni su istakli i da su gazirani napici, sokovi i slično, u kojima se sadrži oko 25 grama šećera po jednoj dozi (flašica ili limenka), veoma štetni po zdravlje, kao i da posledice po zdravlje kod onih koji ih piju svakodnevno, dugoročno mogu biti nesagledive.

Istraživanje je trajalo pune 32 godine

Istraživanje koje su naučnici sprovodili trajalo je pune 32 godine, a njime je obuhvaćeno skoro tri hiljade učesnika, koji su na dnevnom novou pili čaj ili kafu sa različitom količinom šećera. Na početku i na kraju istraživanja, više od tri decenije kasnije, naučnici susproveli opširnu analizu zdravlja dobrovoljaca, ali i uzročnike smrti kod ispitanika koji nisu doživeli kraj studije.

Ustanovljeno je da učesnici koji su u svoje tople napitke, kao što su kafa i čaj, dodavali šećer, nisu naneli veliki štetu svom zdravlju, a da je koeficijent rizika prevremene smrti tek za 1 procenat veći nego kod učesnika koji su pili nezaslađene napitke. Ovakva razlika je, po mišljenju naučnika, zanemarljiva. Takođe, rezultati analize pokazali su i da dodavanje šećera u napitke ni na koji način nije povezano sa prevremenom smrću.

image