Magazin

Stručnjaci otkrivaju šta pomaže kod mamurluka, a šta ne - mitovi i istine

Jesen je u Srbiji sinonim za slave i slavlja. Tada, pored konzumiranja raznih jela na trpezi, "potegnemo" i koju čašicu više. Bude nam lepo i ponašamo se kao sutra da ne postoji. I onda, već sledećeg jutra nas dočeka mamurluk i bol u glavi. Da bismo ga što pre otklonili, pijemo kafu, jedemo jaja i slaninu, nalivamo se limunadama. Stručnjaci kažu da postoje određene namirnice koje pomožu da se osećamo bolje, dok neke za koje verujemo da pomažu su zapravo "šarena laža".
Stručnjaci otkrivaju šta pomaže kod mamurluka, a šta ne - mitovi i istine© @ gpointstudio/freepik

Činjenica je da alkohol nije zdrav, ali ga mnogi piju bez obzira što znaju da tako štete sebi. Buđenje posle par čaši vina, rakije ili koktela mnogi nazivaju noćnom morom na javi. Pulsirajuća glavobolja, mučnina, osećaj da ćemo da se srušimo istog trena, bol u glavi i večno pitanje "je l nam ovo zaista trebalo" su definicija za mamurluk. Iako recept protiv njega još nije pronađen, postoje neke namirnice koje ga brže otklanjaju. Takođe, postoji i ona hrana za koju verujemo da leči mamurluk, a u stvari je pravi mit, tvrde stručnjaci.

Tečnost iz kiselih krastavaca - Mit 

Mnogi misle da ispijanje tečnosti iz kiselih krastavaca ublažava mamurluk. Ipak, doktori tvrde da je ovo mit i da je u tim situacijama bolje da pijemo samo običnu vodu:

"Konzumiranje tečnosti iz kiselih krastavaca ima vrlo mali uticaj na nivo elektrolita u telu. Previše "soka" od kiselih krastavaca bogatog natrijumom negativno se odražava na zdravlje i može povećati zadržavanje tečnosti izazivajući oticanje i nadimanje", kaže lekar Olaleken Otulana.

Đumbir - Istina 

Čaj od đimbira, kao i komadić ove biljke koji žvaćemo u ustima kao žvaku pomaže u stanjima mučnine.

"Ukoliko imate osećaj mučnine izazvane mamurlukom, đumbir pomaže u ublažavanju simptoma. Ipak, direktna veza između konzumiranja đumbira i smanjene težine mamurluka zahteva više istraživanja", objašnjava dr Otulana.

Sveža jaja - Mit 

Iako na društvenim mrežama mnogi tvrde da su umućena sveža jaja lek za mamurluk, postavimo zdravorazumsko pitanje - da li zaista u tom stanju možemo da iskapimo sveža jaja? I naučnici odmahuju glavom na ovu besmislicu:

"Nikada nikoga ne bih ohrabrivao da jede sirovo jaje. Jasno je da jaja ne mogu da izleče mamurluk, a postoji mogućnost da ćete da "zakačite" salmonelu", kaže doktor Ros Peri.

Šoljica kafe - Mit 

Nećete verovati, ali kafa ne pomaže kod mamurluka iako je to ustaljeno mišljenje. Zapravo, lekari kažu da čak pogoršava mamurluk i da u situacijama kada je stomak iziritiran samo negativno utiče.

Potapanje glave u ledenu vodu - Istina 

Na društvenim mrežama neretko primećujemo snimke ljudi koji uranjaju glave u činije sa ledenom vodom kako bi mamurluk učinili podnošljivijim. Iznenađujuće, lekari su rekli da je to istina i da ovo može da pomogne u ublažavanju nekih simptoma: "Potapanje lica može da uspori varenje, što pomaže u otklanjanju mučnina nakon mamurluka", kaže dr Otulana. 

Bujon od povrća - Istina

Topla supa od povrća je odlična za stomak u stanjima mamurluka: "Takva supa je prepuna vitamina i minerala, koji su idelani za rehidrataciji tela kako bi se uspešno ublažio mamurluk", kaže Otulana. Sa ovim mišljenjem je saglasn i dr Peri: "Ako želite da pojedete nešto tokom mamurluka, onda je ovo dobar izbor jer supa sigurno neće "uznemiriti" stomak".

Pržena hrana - Mit

Masna i pržena hrana spada u uobičajene zablude zbog kojih se osećamo još gore i zbog nje je mamurluk još nepodnošljiviji. Dakle, jaja sa slaninom ili prženo meso i pomfrit bi trebalo izbegavati u širokom krugu:

"Možda ćete se osećati kao da je ovo ono za čim telo žudi, ali doručak pun masti će verovatno samo pogoršati situaciju. Bolje je da popijete "smuti" ili da pojedete kašu. Takođe, pokušajte da jedete obroke srednje veličine koji nisu masni i koji nisu bogati ugljenim hidratima", savetuje dr Peri.

Voda sa limunom - Istina

Ovaj jednostavni napitak je preporuka lekara da pijemo kada smo mamurni. Ukoliko nemamo limun, u "pomoć" dolaze i drugi citrusi kao što su pomorandže, mandarine, grejp. Voda i vitamin C će odraditi svoje i pomoći će telu da se brže rehidrira, ali lekari napominju da će nam i dalje biti potrebno dosta odmora da bismo se vratili na staro.

Klin se klinom izbija - Mit 

Postoje verovanja da se mamurluk leči čašicom alkohola, ali lekari nisu saglasni sa ovim mišljenjem. 

"Još jedno alkoholno piće verovatno će delovati kao sedativ i učiniće da se u početku osećate malo bolje, ali će se mamurluk neminovno opet javiti", tvrdi dr Otulana.

Jabukovo sirće - Istina

Preporuka lekara je da dodamo jabukovo sirće u hranu ili u čašu vode: "Zahvaljujući njemu vraća se pH nivo u telu. Takođe, jabukovo sirće ima i diuretički efekat koji pomaže u jutarnjim satima nakon zadržavanja tečnosti. Dobar je i u "obnavljanju" šećera u krvi koji se "gube" nakon pijanstva", kaže  Peri, a piše Dejli mejl. 

image