Magazin

Polarna svetlost viđena iznad Srbije, BiH, Hrvatske

Crvena svetlost, koja se pojavila na nebu iznad Sombora, poznata i kao aurora borealis, iznenadila je građane tog vojvođanskog grada, preneli su mediji. Osim što nije uobičajena na našim prostorima, takođe se retko viđa i aurora borealis crvene boje.
Polarna svetlost viđena iznad Srbije, BiH, HrvatskeGetty © NOAA / Handout

Polarna svetlost, izuzetno retka pojava u Srbiji, mogla se videti iz još nekih gradova, poput Vrbasa, Sremske Mitrovice, Banatskog Dvora, Kaća.

Ova nesvakidašnja pojava na nabu, večeras je bila vidljiva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj. U toku je jaka solarna oluja i trajaće naredna 24 časa. Pojava se prijavljuje širom Evrope gde je nebo vedro. Svetlost je viđena iz Beograda, ka severozapadu, navodi Hailz Meteorološka kompanija za teritoriju Srbije.

Aurora borealis se obično viđa znatno severnije, a nastaje kada se subatomske čestice Sunca kanališu u atmosferu pomoću zemljinog magnetnog polja.

Nebo je noćas bilo crveno i iznad Rusije

Različite boje

Aurore mogu biti zelene, ružičaste, tamno crvene, plave, ljubičaste, pa čak i žute, a njihova boja zavisi od mešavine gasova u atmosferi.

Polarna svetlost je uzrokovana interakcijom čestica koje dolaze od sunca, poznatih kao solarni vetar. Čestice mogu putovati milionima milja, a neke na kraju stignu do Zemlje. Zatim se Zemljinim magnetnim poljem kanališu u polarne oblasti. U zavisnosti od toga koji su molekuli gasa pogođeni i gde se nalaze u atmosferi, oslobađaju se različite količine energije kao različite talasne dužine svetlosti; kiseonik proizvodi zeleno svetlo, dok azot uzrokuje da nebo sija crveno.

image