Magazin

Kaškulakska pećina: Mesto moći drevnih šamana na jugu Sibira koje čuva starac sa vatrenim očima

U Sibiru postoji jedno mesto koje turiste privlači ne samo svojom lepotom i živopisnim pejzažima, već i neobjašnjivom moći drevnih šamana. Kaškulakska pećina, protkana magičnom energijom, u sebi krije sakralna znanja, ali su ona rezervisana samo za odabrane, "svetle ljude". Ipak, iako važi za turističku destinaciju, određenim ljudima je izričito zabranjeno da se u nju spuštaju.
Kaškulakska pećina: Mesto moći drevnih šamana na jugu Sibira koje čuva starac sa vatrenim očima© Canva / alexandraivankovich

Mistična Kaškulakska pećina sakrivena je između šumovitih brežuljaka i gorskih venaca planine Kaškulak, a lokalno stanovništvo, znajući za njene magične moći, je često zove i Pećinom Đavola. U pećinu se može ući sa tri strane, a svaki od ulaza vodi do jednog od tri nivoa koji su međusobno povezani uskim prolazima.

Kaškulakska pećina je jedna od najstarijih pećina u Rusiji

Kaškulakska pećina je jedna od najstarijih pećina u Rusiji, a geografi i arheolozi smatraju da je stara čak preko milion godina. Međutim, prvi put se u istorijskim spisima ona spominjala tek početkom 20. veka, kada je ruski geolog pećinu nazvao Turimskom, po reci koja je proticala nedaleko odatle. Pedesetih godina prošlog veka, podzemni tuneli Kaškulakske pećine su privukli mnogobrojne naučnike i istraživače, koji su u njima pronašli i retke vidove slepih miševa. Međutim, ova pećina krije i nešto mnogo tajanstvenije i mračnije, zbog čega važi i za jedno od pet najmističnijih mesta na svetu.

Mesto na kome se susreću bela i crna magija

Sibirska pećina je mnogo vekova bila mesto na kome su se susretale bela i crna magija, a smatra se da je isprva na tim prostorima živeo drevni narod koji je u Kaškulakskoj pećini vršio magijske obrede i prinosi žrtve bogovima koji su štitili zemlju. Međutim, u periodu između 3. i 5. veka naše ere, teritoriju su naselili narodi koji su se klanjali Crnom demonu, a kako im se pozicija pećine dopala, rešili su da je otmu domorocima. Tako je pećina odjednom postala mesto borbe dobra i zla, svetih i nečistih sila, o čemu i danas svedoče brojni životinjski, ali i ljudski ostaci.

Iako se već vekovima u njoj ne vrše nikakvi obredi, niti je naseljavaju narodi koji se klanjaju bogovima ili demonima, energija pećine je itekako osetna. Pojedini turisti su čak imali halucinacije, panične napade i jake vrtoglavice kada bi se spustili u nju, a kako kažu, unutrašnjost pećine je ispunjena nekom neobjašnjivom energijom i nikada doživljenom moći. Prizor koji su opisivali oni koji su doživeli halucinacije ledi krv u žilama: navodno se pred njima javio starac sa čupavom kapom iz koje izviru rogovi, a kako se približavao, u njegovim očima se sve više video plamen. Ovo je i jedan od razloga zbog kojih se posete izričito zabranjuju ljudima sa osetljivijom psihom.

Energija drevnih šamana i sakralna znanja

Postoji narodno predanje da je Kaškulakska pećina protkana energijom drevnih šamana i da samo "svetli ljudi" u njoj mogu da pronađu sakralna znanja i zaštitu od nečistih sila. Međutim, postoji i nešto drugačije verovanje prema kome u pećini živi i bog podzemnog sveta Erlik, koji svoj dom brižno čuva i tako što emituje negativnu energiju i ne da nikome da se u njemu dugo zadržava.

image