Magazin

Kafa bez kofeina: Kako se dobija i da li je ovakva kafa zdraviji izbor

Mnogi ljudi piju kafu kako bi uneli željenu dnevnu dozu kofeina i razbudili se, ali ima i onih koji uživaju u procesu pripremanja, ispijanja i u njenom ukusu, ali žele da izbegavaju potencijalne neželjene efekte kofeina. Tada se mnogi opredele za zrna bez kofeina, ali kako se ova supstanca odstranjuje iz zrna i da li ova kafa ima manje ili više dobrobiti za naše zdravlje?
Kafa bez kofeina: Kako se dobija i da li je ovakva kafa zdraviji izbor© Pexels/Engin Akyurt

Mnogi vole ukus kafe, ali u isto vreme žele da umanje količine kofeina koji konzumiraju zbog ličnih preferenci ili zdravstvenih razloga. Tada se ljubitelji ukusa kafe opredele za zrna koja nemaju kofein, kako bi i dalje mogli da uživaju u napitku, ali i da spreče neželjene efekte kofeina. Od procesa pripreme, do ukusa i koristi za zdravlje, postoji nekoliko glavnih razlika između kafe sa i bez kofeina:

Proces odstranjivanja kofeina

  • Pre nego što se zrna ispeku i poprime prepoznatljivu braon boju, za dobijanje kafe bez kofeina potrebno je da se kofein ukloni pre svih drugih procesa obrade (kao što su pečenje, mlevenje...), dok su zrna još zelena. Najčešće se koriste hemijski rastvarači na dva načina. U direktnoj metodi, zrna se kuvaju na pari, pa se nakon toga više puta ispiraju rastvaračima, sve dok se kofein ne ispere.

    Druga metoda je indirektna i zrna se potapaju u vodi satima. Zatim se kofein, koji se nalazi u vodi, uklanja rastavaračima, a ostatak zrna se vraća u vodu, kako bi se arome ponovo apsorbovale.

  • Još jedan popularan način je poznat kao švajcarski vodeni proces, koji se zasniva isključivo na filtraciji vode i ugljenika. Zrna kafe se prvo potapaju u vruću vodu, pa se izvlače kofein i aromatične komponente. Originalna zrna kafe se zatim odbacuju, a voda koja je bogata aromom prolazi kroz ugljeni filter, koji može da zahvati samo velike molekule kofeina. Na kraju, ekstrakt se koristi za pranje i filtriranje sledeće serije kafe. Na ovaj način, kofein se filtrira iz zrna bez korišćenja hemijskih agenasa i većina aromatičnih komponenti se može sačuvati.

  • Često se primenjuje i metoda visoko kompresovanog ugljen-dioksida, pri kojoj ugljen-dioksid na visokim temperaturama i pritiscima deluje i kao gas i kao tečnost. Zatim, stiže do pukotina u zrnu kafe kao gas i rastvara kofein kao tečnost. Tada ugljen dioksid sa kofeinom postaje tečan i isparava, nakon čega se zrna prerađuju. Pošto ovaj metod ostavlja ugljene hidrate i proteine u zrnu netaknutim, manja je promena u ukusu.

Dobro je znati da, čak i kada se primenjuju najefikasnije metode, nije moguće poptuno odstraniti svaki trag kofeina iz zrna. Ipak, količine koje preostaju su izuzetno male i nemaju veliki uticaj na organizam, tako da ne postoji mogućnost da će doći do neželjenih posledica konzumiranja kofeina.

Da li je kafa bez kofeina zdraviji izbor

Sigurno je da je kafa bez kofeina preporučljiva za one koji žele da umanje količinu unosa kofeina u toku dana, ali i dalje ne žele da se odreknu ovog ukusnog napitka. Srećom, postoji još nekoliko koristi koje ovakva zrna mogu doneti.

Zrna bez kofeina imaju sličan hemijski sastav kao i klasična zrna kafe. U njima se nalaze brojni antioksidanti (koji mogu blago oslabiti tokom procesa odstranjivanja kofeina), a prema portalu "Helt lajn (Healthline)", jedna šolja kafe može da sadrži magnezijum, kalijum ili vitamin B3, što predstavlja dobar dodatak ishrani u toku dana. Brojne studije su pokazale da kafa, sa ili bez kofeina, može biti korisna za kognitivno zdravlje i da potencijalno sprečava razvoj dijabetesa i određenih karcinoma. 

Dakle, kafa bez kofeina može biti od koristi za naše zdravlje, ali nećemo osetiti efekte kao kada konzumiramo klasično zrno, koji dolaze upravo od kofeina (poboljšana koncentracija, osećaj budnosti, bolji rad metabolizma...). 

image