Magazin

Mnogo više od jutarnjeg napitka: Kafa je odlična za marinade, idealna je za bolonjeze sos

Kada kažemo kafa, prvo pomisao je razbuđivanje i sigurni smo da nema tog čaja ili limunade koji može da zameni njen prvi jutarnji srk. Osim što momentalno razbuđuje, njena primena je daleko više od uobičajenog rituala - koristi se za razne marinade, dodaje se u bolonjeze sos, a i odlično može da "začini" omiljeni smuti.
Mnogo više od jutarnjeg napitka: Kafa je odlična za marinade, idealna je za bolonjeze sos© canva/m.m.

Kafu nazivaju tečnim zlatom i pored toga što "diže organizam", poznato je da poboljšava koncentraciju i pamćenje, a preporučljivo je da popijemo tri šoljice kafe tokom dana. Takođe, u njenoj konzumaciji treba biti umeren i oprezan posebno one osobe koje imaju srčanih problema, boluju od glaukoma ili imaju poremećaj spavanja.

Ne mora da znači da je možemo samo da konzumiramo kao napitak - kafa se pokazala kao odličan "začin" u specijalitetima od mesa i samo mala količina instant kafe može da "dotera" i pojača druge ukuse do savršenstva.

Kuvari napominju da ne bi trebalo da preteramo u kombinaciji kafe sa drugim jelima, jer može da u potpunosti dominira - za jela namenjena za četvoro ljudi, predlažu da stavimo jedan do dva prstohvata instant kafe, u kolače možemo da stavimo i pola kašičice, dok u ujutarnje smutije je dovoljna jedna kašičica.

Za nezaobravan bolonjeze sos

Kao što je poznato, ovaj sos se pravi od mlevenog mesa, paradajza, crnog i belog luka, parmezana. Kuvari koji su eksperimentisali i dodali malo instant kafe tokom kuvanja, primetili su da je jelu dala nezaobravan ukus. Ovaj trik je podelio i jedan britanski trgovački lanac, ističući da kafa pojačava prirodnu slatkoću paradajza.

Brauni sa daškom jutranjeg napitka

Šefovi kuhinja tvrde da ako smo u potrazi da ovu čokoladnu poslasticu učinimo neodoljivom, dovoljno je da dodamo pola kašičici instant kafe i tako ćemo na jednostavan način dobiti malo drugačije braunije.

Rajska marinada

Kafa u kombinaciji sa slatkom paprikom, braon šećerom, začinima i uljem predstavlja dobitnu kombinaciju za mariniranje mesa. Meso će lako upiti kafu, a kada odlučujemo o tome koliko kafe treba da stavimo, kuvari savetuju da budemo umereni. Naime, treba započeti sa pristohvatom kafe, pa onda dodati još malo. Ukus kafe se oslobađa kuvanjem, pa je uvek preporučljivo da počnemo sa malom količinom.

Malo drugačiji smuti

U smuti od banane, bademovog mleka i jabuke možemo da stavimo i malo kafe. Ideja je posebno zanimljiva za jutro ako nemamo vremena da na miru uživamo u šolji kafe, jer tako smo osigurali potrebnu dozu kofeina za razbuđivanje.

Može i u "čili kon karne"

Meksički specijalitet sa mlevenim mesom, pasuljem, kukuruzom i paradajzom dobiće skroz drugu dimenziju, ako se u njega doda malo kafe. Ona se odlično slaže i daje pobedničku kombinaciju sa ostalim začinima kao što su korijander, beli luk i čili u prahu, kim. Kafa će da omekša meso, ali će i da mu "pojača" ukus posebno kada se jelo zapeče u rerni.

Drugačija torta

Ukoliko pravite torte u koje se stavljaju piškote ili pti-ber keks, možete ih umočiti u kuvanu kafu. Tako će klasična poslastica koju ste spremili, dobiti u potunosti drugačiji dimenziju. Ovo važi i za sladoled od vanile - u čiju porciju možete da stavite par kašika hladne kafe, promešate i dobijete svoju verziju šejka od kafe.

Ima primenu i u kozmetici 

Ne samo u kuhinji, od kafe se prave razni kozmetički preparati. Igra značajnu ulogu u regulisanju ponovnog rasta ćelija, održava hidrataciju kože i utiče na povećanje elastičnosti. Pokazala se kao odlična u borbi protiv celulita, a u tome pomaže i piling koji možemo da pripremimo sami. Kašičicu domaće kafu je potrebno pomešati sa kašikom maslinovog ulja. Ovu smesu treba staviti na kritične delove tela i kružnim pokretima masirati par minuta. Isprati hladnom vodom, a ritual ponoviti još koji put tokom sedmice. 

image