Magazin

Šta je zdravije: biljno ili kravlje mleko

Tržište biljnog mleka je dostiglo 35 milijardi dolara u 2021. godini. Mnogi se opredeljuju za biljne alternative i potpuno odbacuju kravlje mleko iz ishrane. Razlozi zavise od osobe, ali da li je ovo mleko zaista zdravije?
Šta je zdravije: biljno ili kravlje mleko© Pexels/Adonyi Gábor

Veganska ishrana postaje sve popularnija i biljna mleka su već duže vreme na našem tržištu. Naravno, nije svako ko konzumira ova mleka vegan. Mnogi ga piju u zamenu za kravlje, kako zbog zdravstvenih razloga, tako zbog ukusa. Obe vrste mleka imaju svoje prednosti i mane, ali kako da se opredelimo za jedno? 

Prednosti kravljeg mleka

Mleko je najvažniji proizvod za rast dece zbog kalcijuma, proteina i vitamina koje sadrže u sebi za zdravlje mišića i kostiju. Mleko može biti glavni izvor ovih nutrijenata, ali važno je imati dobru ishranu i pored toga.

Mane kravljeg mleka

Osim više vrsta biljnog mleka, postoji nekoliko tipova i kravljeg. Bez laktoze, punomasno, organsko, sa dodacima ukusa... ali, ono što imaju zajedničko je životinjsko poreklo. Upravo zbog ovoga, postoje nedoumice oko konzumiranja ovog tipa mleka.

Mnogi su alergični na mleko ili laktozu. Studije su pokazale da preko 60 odsto populacije ima blažu ili jaču netoleranciju na laktozu. Iako su istraživanja nedovoljna, postoji i strah od hormona u kravljem mleku, koji mogu uticati na rast dece. Pored toga, stručnjaci smatraju da muškarci koji konzumiraju mnogo mlečnih proizvoda imaju veći rizik od raka prostate. Takođe, proizvodnja kravljeg mleka je manje etični i ekološki odgovoran proces.

Biljne alternative

Sojino mleko - dobija se potapanjem zrna soje u vodu. Ima istu količinu proteina kao i kravlje i bogato je drugim vitaminima i mineralima. Neki smatraju da sojino mleko može da poveća rizik od raka dojke, ali ne postoji dovoljno istraživanja da se potvrdi.

Orašasti plodovi - mleko od badema, indijskog oraha, lešnika, oraha...postoji mnogo verzija ovakvih napitaka. Teško je izdvojiti prave benefite i mane, jer svaki tip ovih mleka zavisi od same proizvodnje. Postoje oni koji imaju veliki broj aditiva kako bi imali jači i slađi ukus, što povećava nivo šećera. Prilikom biranja ovih mleka, najbolje je dobro proveriti nutritivne vrednosti.

Ovseno mleko - Pravi se potapanjem ovsenih pahuljica u vodu. Ima veliki procenat vlakana, ugljenih hidrata i ima neke od minerala i vitamina koji se nalaze u samim pahuljicama.

Kokosovo mleko - Iseckani kokos se ostavlja u vodi, pa zatim se dodaje još vode kako vi se razredilo. Ima malo kalorija, nema proteina, ali veću količinu zasićenih masti.

Pirinčano mleko - sadrži veliki procenat ugljenih hidrata, ali nema proteina.

Mleko od graška - zrna se drže u vodi. Mleko je kremasto i ima istu količinu proteina kao kravlje, ali većina opcija imaju veliki broj aditiva.

Prednosti biljnog mleka

Prva i najveća prednost je ekološka. Potrebno je manje hemikalija, resursa, vode i energije za proizvodnju. Dobra je alternativa za one koji ne žele da piju kravlje mleko, ali i dalje žele dodatak ishrani, ili čaju i kafi.

Mane biljnog mleka

Postoji rizik od manjka nutritivnih vrednosti u odnosu na kravlje mleko, tako da treba biti oprezan prilikom odabira. Mnoga biljna mleka imaju veliku količinu aditiva koja ih čine manje zdravim. Takođe, treba znati da su biljna mleka i dalje skuplja alternativa, tako da svakodnevno konzumiranje postaje veći trošak.

Šta je ispravan izbor

Kao i u većini slučajeva ishrane, izbor zavisi od osobe do osobe. Neki su navikli na kravlje mleko i ako ne pravi probleme u organizmu, nema potrebe da se poptpuno izbaci iz ishrane. Oni kojima fizički smeta kravlje mleko (ili etički) mogu da isprobavaju brojne biljne varjante, ali će morati dopuniti određene nutritivne vrednosti koje mogu nedostajati. Takođe, sasvim je u redu mešati oba, ali čak nije neophodno piti ni jedno. Sastojci poput kalcijuma, proteina i mnogih vitamina se mogu dobiti pravilnom ishranom koja je najvažnija, a bilo koja vrsta mleka može biti samo dodatak tome.

image