Magazin

Dramatično otkriće: Pesticidi u hrani smanjuju broj spermatozoida, pad od 50 odsto

Iako je osnovna namena pesticida da sačuvaju biljku i omoguće maksimalan rod, nova istraživanja govore da ove hemikalije negativno utiču na broj spermatozoida. Tokom pola veka koncentracija sperme je pala za oko 50 odsto, kažu naučnici i potvrđuju da ova jedinjenja negativno utiču na plodnost kod muškaraca. Ipak, napominju da za ovakav alarmantan podatak treba uzeti još faktora, kao što je gojaznost, hronične bolesti i svakodnevna upotreba mobilnih telefona.
Dramatično otkriće: Pesticidi u hrani smanjuju broj spermatozoida, pad od 50 odsto© @ bearfotos/freepik

Pesticidi koji se koriste u baštama, travnjacima i kojima se prska voće i povrće, doprinose dramatičnom padu broja spermatozoida, pokazala je nova studija.

"Tokom 50 godina, koncentracija sperme je pala za oko 50 odsto. Iako verovatno postoji mnogo uzroka koji doprinose rezultatima, naša studija pokazuje snažnu povezanost između dva insekticida, organofosfata i N-metil karbamata i pada koncentracije sperme", rekla je Melisa Peri autorka studije i dekan Koledža za javno zdravlje na Univerzitetu Džordž Mejson.

Pesticidi su svuda - u hrani, vazduhu, pa čak i u građevinskom materijalu

Jedno od najčešće korišćenih jedinjenja u svetu - organofosfati su glavne komponente nervnog gasa, herbicida, pesticida i insekticida, a takođe se koriste za pravljenje plastike. Oni se široko koriste u poljoprivredi, ali tu se ne završava njihova prisutnost:

"Primećeni su u građevinskim konstrukcijama, koriste se za održavanje ukrasnih travnjaka. Nalaze se u hrani, tako da se pokazalo da je izloženost organofosfatu relativno široko rasprostranjena", naglašava Peri, a prenosi Si-En-En.

N-metil karbamati ubijaju insekte oštećujući nervni sistem. Koriste se za pravljenje insekticida koji se primenjuju na različitim ratarskim, voćnim i povrtarskim kulturama: "Postoji dovoljno dokaza da možemo da kažemo da ove vrste jedinjenja negativno utiču na plodnost kod muškaraca", rekao doktor Aleksandar Pastuszak.

Naučnici ističu da na "pad" broja spermatozoida ne utiču samo pesticidi kao i da nije zanemarljiv negativni uticaj gojaznosti, loše ishrane, hroničnih bolesti, zagađenja, kao i zračenje od upotrebe mobilnih telefona.

Muškarci koji su bili više izloženi pesticidima, poput onih koji rade u poljoprivredi, imali su značajno manju koncentraciju sperme od muškaraca koji su bili najmanje izloženi organofosfatima i N-metil karbamatima", pokazalo je istraživanje objavljeno u Environmental Health Perspectives magazinu. U okviru ove studije, uključena su razna istraživanja koja su u fokus stavljala navedene hemikalije, a takođe je ispitano kako su te hemikalije uticale na 1774 muškarca.

Kako usporiti vrtoglavi pad broja smermatozoida 

Iako je podatak zaista alarmantan, postoje određene mere koje svako od nas treba da preduzme. Za početak, naučnici preporučuju da biramo organsku hranu.  "Ukoliko osoba pređe na organsku ishranu, nivoi pesticida u urinu se brzo smanjuje", ističu stručnjaci.

Takođe, ako nam organska hrana nije dostupna, onda je preporučnjivo da dobro i temeljno peremo i ljuštimo voće i povrće. Pranje ruku toplom vodom i sapunom pre i posle pripreme svežih namirnica, kao i ispiranje proizvoda pre ljuštenja, kako se prljavština i bakterije ne bi prenele sa noža na voće ili povrće su još neki saveti koje preporučuju naučnici.

Koji rezultati pokazuju da je sperma dobrog kvaliteta

Svetska zdravstvena organizacija je odredila kriterijume koje uzorak sperme treba da ispuni da bi se smatralo da potpada pod parametrom plodnosti.

  • Minimalna zapremina 1.5ml
  • Minimalan broj spermatozoida 15 miliona/ml
  • Ukupna pokretljivost 40 odsto, sa najmanje 32 odsto progresivno pokretnih
  • Minimum 4 odsto normalnog oblika    

Međutim, ovo bi trebalo da se uzima u obzir zajedno sa pokušajima da se prirodno dođe do trudnoće. Ako muškarac ima spermu koja je van normalno definisanih parametara, mogu postojati opcije da se rezultat popravi, piše Škola za roditeljstvo.

image