Magazin

Na spisku namirnica koje imaju najviše pesticida našle su se borovnice

Borovnice, koje nutricionisti preporučuju i hvale zbog antiinflamatornih svojstava, pronašle su svoje mesto na ne tako slavnom spisku. Naime, ovo ljubičasto voće koje je bogato vitaminom C, K, manganom, i smatra se neprikosnovenim antioksidantom je nažalost prepuno pesticida.
Na spisku namirnica koje imaju najviše pesticida našle su se borovnice© Joanna Kosinska

Listu namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida svako godine analizira organizacija "Envajrment Vorking Grup", a shodno tome pravi se i spisak poznat kao "Drti dozen".

I ove godine, kao i predhodnih na listi prednjače jagode, spanać i kelj kao izrazito "zatrovane" namirnice, ali su se tu našle i borovnice, kao i boranija.

Spisak voća i povrća sa najviše pesticida

  1. Jagode
  2. Spanać
  3. Kelj
  4. Breskve
  5. Kruške
  6. Nektarine
  7. Jabuke
  8. Grožđe
  9. Paprike
  10. Trešnje
  11. Borovnice
  12. Boranija

Rezultati su dobijeni prikupljanjem preko 46 hiljada uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Ukupno 210 pesticida pronađeno je na 12 namirnica i neki testovi pokazuju tragove pesticida koji su odavno zabranjeni, navodi se u izveštaju.

"Pesticidi su štetni i njihova toksičnost utiče na zdravlje dece, uključujući potencijalni rizik od hormonske disfunkcije, raka i oštećenja mozga i nervnog sistema u razvoju", kaže Džejn Houlihan direktorka organizacije "Helti bejbis, brajt fjučur".

Namirnice koje imaju najmanje pesticida

Ovo istraživanje navodi da se avokado našao na vrhu liste najmanje kontaminiranih proizvoda u 2023, a na drugom mestu je kukuruz šećerac. Ananas, luk i papaja, smrznuti slatki grašak, špargla, dinja, kivi, kupus, pečurke, mango, slatki krompir, lubenica i šargarepa činili su ostatak liste.

Pređite na organske proizvode, predlažu stručnjaci

Mnogo voća i povrća sa višim nivoima pesticida su veoma kritični za organizam, zato je neophodno da biramo organske namirnice.

"Organska hrana nije hranljivija, ali većina organskog voća i povrća ima malo ili nimalo pesticida. Ako osoba pređe na organsku ishranu, nivoi pesticida u njenom urinu se brzo smanjuju", kaže toksokolog Aleks Temkin i savetuje da dobro peremo namirnice:

"Ako je organsko voće ili povrće nedostupno ili je preskupo, onda namirnice koje imamo definitivno treba da ogulimo i temeljno operemo vodom. Takođe, klonite se deterdženata ili drugih preparata, jer ispiranje vodom će smanjiti nivoe pesticida", piše Si-En-En. 

Dodatni saveti o pranju voća i povrća 

  • Perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi pre i posle pripreme svežih proizvoda
  • Ispirajte voće i povrće pre ljuštenja, tako da se prljavština i bakterije ne prenose sa noža
  • Koristite čistu i čvrstu četku za ribanje čvrstog voća i povrća kao što su jabuke i dinje
  • Osušite proizvode čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili bakterije koje mogu biti prisutne
image