Magazin

Arheolozi otkrili preko 100 naselja iz bronzanog doba u Srbiji

Iako se smatralo da je Panonska nizija bila relativno izolovana tokom bronzanog doba, nova otkrića to demantuju. Naime, arheolozi su pronašli preko 100 naselja iz ranog bronzanog doba duž reke Tise, a ova značajna praistorijska naselja otkrivena su uz pomoć satelitskih snimaka i obilaska terena. Postoji mogućnost da su bila namenjena za sezonska okupljanja i ceromenijalne radnje, ali to ne može još uvek da se sa sigurnošću tvrdi.
Arheolozi otkrili preko 100 naselja iz bronzanog doba u Srbiji© Приватна архива

Međunarodni tim arheologa, među kojima su bili i naši stručnjaci, otkrili su praistorijska naselja u severoistočnoj Srbiji. Ova usko raspoređena naselja čine pojas koji se proteže 150 kilometara duž reke Tise - na osnovu snimaka iz vazduha, uočava se da ovi lokalitetni imaju površinu od 6 pa do nekoliko stotina hektara i udaljene su jedni od drugih do 10 kilometara.

"Kao što je poznato reke su bile ne samo izvor hrane, nego su bile svojevrsni autoputevi kroz koje su se širile i prenosile ideje i važne saobraćajnice.

Što se tiče samog istraživanja, cilj je da u narednom peridu pokušamo da shvatimo na koji način je došlo do prelaska iz bronzanog u gvozedeno doba, kao i da saznamo šta je uticalo na promenu naselja i arhitekturu", kaže kustos-arheolog i učesnik u istraživanju Aleksandar Šalamon za RT Balkan.

Prilikom istraživanja pronađeni su delovi grnčarije, kamenje za mlevenje žita, kao i životinjske kosti. Upoređujući grnčariju sa poznatim nalazištima u regionu, istraživači su procenili da naselja datiraju između 1550. pre n.e. i 1200. pre n.e. Takođe, metoda radioaktivnog ugljenika, koja je primenjena na pronađenim životinjskim kostima, potvrđuje ovaj vremenski raspon.

Naučnici navode da su palisade i rovovi štitili mala naselja, ali nije poznato i od koga. Na osnovu pronađenih artefakata ističe se da su tu živele porodice. Nije isključeno da su naselja bila sezonska okupljališta, ceremonijalni centri ili čak torovi za stoku, ali još ništa ne može sa sigurnošću da se tvrdi. Kako su ta naselja zaista izgledala i da li su bila zauzeta tokom cele godine ostaje nejasno. "To je nova priča koja menja naše znanje o poznom bronzanom dobu i Balkanu, kaže koautor Dragan Jovanović, arheolog Gradskog muzeja Vršac, a prenosi portal Sajans.

Slike iz vazduha, let avionom i mnogo vremena u blatu

Nakon što su identifikovane ograde, zahvaljujući satelitskim snimcima Gugl erta, tim naučnika je preleto područije malim avionom. Zatim su posetili više lokacija duž Panonske nizije: "Proveli smo mnogo vremena prolazeći kroz blato", kaže Beri Moli sa Dablinskog univerzitetskog koledža. Rezultat dosadašnjeg istraživanja je objavljen na portalu Plus uan.

image