Magazin

Arheolozi pronašli drevni bumerang star 300 hiljada godina

Punih trideset godina bilo je potrebno britanskim naučnicima da istraže artefakte pronađene u Šeningenu, a uz pomoć savremenih tehnologija otkriven je i bumerang star preko 300 hiljada godina. Koristili su ga predstavnici vrste Homo hajdelbergenzis koji su uz pomoć njega lovili plen.
Arheolozi pronašli drevni bumerang star 300 hiljada godina© © 2023 Milks et al. / V. Minkus.

Arheolozi Univerziteta Redinga iz Velike Britanije otkrili su najstariji bumerang na svetu koji se koristio za lov na životinje, a istorijsko otkriće dogodilo se u Nemačkoj. Arheološko iskopavanje bilo je napravljeno još 1994. godine u Šeningenu, a tada je arheološki tim pronašao nekoliko artefakata za koje su sumnjali da su stari između 300 i 337 hiljada godina, međutim, nisu imali dovoljno podataka da procene o kojim se predmetima radi, kao ni iz kog su perioda istorije. Jedan od tih predmeta bio je i štap dužine 77 centimetara.

Godine i godine proučavanja otkrile bumerang star 300 hiljada godina

Arheolozi gotovo tri decenije nisu mogli utvrditi šta predstavljaju predmeti pronađeni u Šeningenu, a moderne tehnike snimanja konačno su im dale dovoljno materijala za dalje istraživanje. Rezultat je bio i više nego zadovoljavajuć, a ispostavilo se da je jedan od predmeta, štap dug 77 centimetara, napravljen od grane smrče i zašiljen na oba kraja. Proučavanjem zakrivljenosti vrhova oni su otkrili da je reč o prastarom bumerangu koji su predstavnici vrste Homo hajdelbergenzis koristili prilikom lova.

Slojevi sedimenata doprineli očuvanosti artefakta

Pukom srećom, drevni artefakti punih 300 hiljada godina bili su prekriveni sedimentima organskog treseta i lapora, a ovakva "ljuštura" doprinela je neverovatnoj očuvanosti istorijski važnih predmeta od oksidacije, ali i štetočina. Mikročestice polena koje su se zadržale na bumerangu otkrile su i da su u okolini Šeningena u drevna vremena bile borove i brezove šume, ali i jezero. Danas, prastari bumerang je izložen u muzeju u Šeningenu, a konzerviran je uz pomoć mešavine oligomernih i monomernih oblika melamina i formaldehida.

image