Magazin

Naučnici pokušavaju da ožive praktično izumrlu vrstu afričkih nosoroga

Severni beli nosorog funkcionalno je izumro 2018. godine
Naučnici pokušavaju da ožive praktično izumrlu vrstu afričkih nosorogaGetty © Richard Heathcote / Staff

Tim naučnika koji radi u Keniji saopštio je da su stvorili pet novih embriona kako bi se afrički severni beli nosorog spasao od izumiranja.

"BioReskju", istraživački konzorcijum zadužen za projekat, naveo je da je 18 jajnih ćelija sakupljeno od ženke po imenu Fatu u maju i oplođeno spermom dva različita bika kako bi se poboljšala "genetska raznolikost".

Fatu i njena majka Nadžin su dva preostala severna bela nosoroga na svetu i žive u kenijskom rezervatu za divlje životinje "Ol Pejeta".

Podvrsta severnog belog nosoroga proglašena je funkcionalno izumrlom 2018. nakon smrti poslednjeg mužjaka, Sudana.

"Četiri godine od početka ovog ambicioznog projekta spasavanja severnog belog nosoroga od izumiranja, konzorcijum 'BioReskju' je napravio značajan napredak ka svom krajnjem cilju", naveli su naučnici.

Do sada je 29 oplođenih jajnih ćelija napravljeno korišćenjem naprednih tehnologija potpomognute reprodukcije i kriokonzervirano, što je proces koji ih drži na niskim temperaturama za budući transfer surogat majkama.

Konzorcijum je saopštio da su njihovi naučnici odredili dve divlje ženke južnog belog nosoroga kao potencijalne surogat majke, jer ni Fatu i Nadžin nisu u stanju da iznesu trudnoću.

image