Magazin

Da li ste majka ili "nemajka"

Niste aktivni učesnik vrtićkih ili školskih viber grupa, dete vam ne jede samo organsku hranu - kad putujete date mu kupovnu kašicu umesto da nosate kuvano po šerpama. Odete čak i kod frizera, spremite detetu za doručak palačinke umesto kaše sa čia semenkama, osećate se iscrpljeno i smete to da priznate i sebi i drugima. Zbog 3 minuta mira i tišine dajete detetu da pogleda crtani. Dakle, ukoliko ponekad rešite da ugodite sebi, vi ste – nemajka!
Da li ste majka ili "nemajka"Getty © Scott Barbour

Dečija igrališta su, pored društvenih mreža, postale bojno polje na kome savršene "Instagram" majke ubedljivo vode bitku protiv onih manje savršenih, tj. "nemajki", koje se pored majčinstva usude da imaju i druga interesovanja, čak i karijeru.

Verujemo da ova pojava nije novina, ali se čini kao da je danas zastupljenije nego ikada: kritikovanje i osuđivanje žena u svim segmetima stvarnosti: načina donošenja deteta na svet, dojenja, odgajanja, ali i izbora žene da se pored majčinstva posveti sebi. Razloga je mnogo - od kritika "iz najbolje namere", preko onih koje su plod neke vrste nadmetanja, pa sve do onih čiji je cilj isključivo hranjenje sopstvenog ega.

Postavlja se pitanje:  Da li je majka "nemajka" ukoliko vikendom želi da dete odvede kod bake i deke i ode sa drugaricama u bioskop, na trening ili kozmetičara i frizera.

"U trci sa vremenom i u želji da ispadnemo savršeni roditelji i posvetimo se isključivo deci, gubimo iz fokusa da je i nama potrebno vreme za sebe, a stavljanjem naših potreba, želja i ambicija u pozadinski plan rizikujemo da se, kroz određeno vreme, susretnemo sa ličnim nezadovoljstvom, preispitivanjem, anksioznošću, pa čak i depresijom", smatra psiholog Irena Anđelković, i napominje da je u tom slučaju, lično nezadovoljstvo roditelja presudan faktor za nesrećno detinjstvo deteta.

Šta zapravo znači biti adekvatan roditelj?

Ukoliko majka želi da bude dobar roditelj, potrebno je da na prvom mestu vodi računa o sebi i svom mentalnom zdravlju. Neophodne su joj aktivnosti koje njoj samoj pričinjavaju zadovoljstvo, daju joj vremena i prostora za posvećivanje sebi kako bi se na adekvatan način posvetila svom detetu. Takođe, ostvarenje njenih ambicija je značajno, ukoliko je zdravo i balansirano.

Na društvenim mrežama, ali i u svakodnevnom životu, često se susrećemo sa terminom "nemajka". Šta je uzrok takvih komentara i kako se izboriti sa osudama društva?

Termin "nemajka"se često upotrebljava, pogotovo na Balkanu. Nažalost, predrasude, osuđivanje i diskriminacija su i dalje dominantni koncepti. Osobina koja se navodi kao odrednica kod "nemajke" je sebičnost. Međutim, šta je ustvari sebično? Izgubiti sebe u praznoj želji da se bude dobar roditelj, ili dati sebi vremena i prostor da bi drugima bili bolji? Kao i obično, stvari nisu uvek onakve kakvim se na prvi pogled čine. Da bi se izašlo iz ovih predrasuda potrebno je da se ljudi edukuju i osveste, da uče o roditeljstvu pre nego što se odluče na korak formiranja porodice, da se prihvataju, vole sebe i rade na sebi, jer je to jedini način da uspešno i pozitivno utiču na decu, i ostvare se kao roditelji.

image