Magazin

Kako da znamo da li je našem psu hladno i koje rase pasa ne podnose niske temperature

Znamo da su šetnje i boravak na otvorenom su neophodni za zdravlje pasa, ali svakom vlasniku ovog ljubimca je poznato da ova aktivnost može biti otežana kada doću hladni meseci. Niske temperature, kiša, sneg, jaki vetrovi i slične vremenske prilike mogu da smetaju ne samo nama, već i našem krznenom prijatelju. Kako možemo da primetimo da je psu hladno i koje rase teže podnose hladno vreme?
Kako da znamo da li je našem psu hladno i koje rase pasa ne podnose niske temperature© Pexels/freestocks.org

Iako je važno da naš pas izlazi svaki dan, vremenske prilike nisu uvek pogodne za dug boravak napolju. Sada, kada su temperature niske, vlasnici moraju dobro da obrate pažnju na ponašanje svog ljubimca. Iako svi psi imaju krzno, hladnoću ne podnosi svaka rasa na isti način. Stručnjaci govore da, ako i sami osećamo da nam je previše hladno da ostanemo napolju, postoji velika verovatnoća da se naš ljubimac isto oseća.

Kako da znamo da je našem psu hladno

Pre svega, malom psu je sigurno hladnije nego velikom, jer su oni bliži hladnom/mokrom/zaleđenom tlu. Ako rasa našeg psa ima tanku dlaku, onda verovatno teško podnosi niske temperature. Ipak, čak i kada naš pas ima mnogo krzna, ne bi trebalo da pretpostavimo da im je toplo, pogotovo ako imaju samo jedan sloj dlaka.

Jedan od najočiglednijih znakova da je našem psu hladno je drhtanje. Ako dođe do ovakve reakcije kada smo napolju sa njim, preporučljivo je da ga odmah odvedemo u topao i zatvoren prostor. Pored toga, naš pas će možda da cvili, da nam se približava (jer smo najbliži izvor toplote) i da usporeno diše. Ovo mogu biti znakovi da postoji drugi zdravstveni problem, ali ako se u tom trenutku nalazimo napolju, verovatno im je samo previše hladno.

Srećom, većina pasa može da podnese hladno vreme ako mnogo trče i igraju se dok su napolju, ali preporučljivo je da budemo oprezni i pratimo ponašanje sledećih rasa kada je niska temeratura:

Rase koje ne podnose velike hladnoće

  • Danska doga

Iako ovi veliki psi možda deluju izdrljživo, niske temperature predstavljaju izazov za njih, jer imaju veoma kratku dlaku. Preporučljivo je da nose bilo koju vrstu postavljene jakne i džempera ili vetrovku.

  • Pudle

Njihovo kovrdžavo i naizgled gusto krzno može da nas prevari, jer imaju samo jedan sloj krzna. Iako ovaj sloj može da ih štiti na određeno vreme, ako pudle ne trče i ne igraju se intenzivno dok su napolju, onda je bolje da nose zaštitnu jaknu. Važno je obratiti pažnju i na padavine - pudle mogu da podnesu hladno i suvo vreme do određene granice, ali ako napolju pada kiša i duva vetar, onda će verovatno brzo dostići prag tolerancije.

  • Bigl

Ova rasa više voli toplije vreme, jer bigl ima veoma kratku dlaku. Mali džemperi, jakne i vetrovke mogu biti dovoljna zaštita.

  • Mops i francuski buldog

Rase pasa koje imaju kratku njušku generalno ne mogu da podnesu ekstremne temperature (veoma niske i veoma visoke), tako da uvek moramo da obraćamo pažnju na njih. Za ove rase, preporučljivo je da ih obučemo slojevito, kako bismo pratili njihovu reakciju na temperaturu i skinuli suvišni sloj, ako je potrebno.

  • Čivava

Čivave imaju malo telo i kratku dlaku, što znači da ne mogu da podnesu hladnoću. Preporučuje se da uvek nose jedan sloj koji će da ih greje, kao što je mali duks ili džemper, preko kojeg će da nose vodootpornu jaknu.

  • Ši-cu

Iako im je krzno dugačko i deluje kao da ih greje, ši-cu imaju samo jedan sloj dlake, tako da ne bi trebalo da verujemo da im hladnoća ne smeta. Kao i kod pasa sa kratkom njuškom, preporučljivo je da nose slojeve, jer ne mogu da podnesu ni velike vrućine.

  • Bokser

Bokser je još jedna rasa psa srednjeg do velikog rasta koja ima veoma kratku dlaku. Iako imaju mnogo energije, ako nemaju priliku da se mnogo kreću i "zagreju" tokom boravka napolju, najbolje je da nose toplu jaknu ili džemper.

image