Magazin

Pitali smo AI kako srpske narodne poslovice izgledaju u očima veštačke inteligencije

"U laži su kratke noge", "Ljubav na usta ulazi" i druge poslovice i dalje često čujemo u svakodnevnom govoru. Srpske narodne poslovice su jedan od najlepših elemenata tekovine našeg naroda, a čak i vekovima kasnije, one se mogu primeniti na brojne situacije i događaje iz savremenog života. RT Balkan je zanimalo kako ih doživljava softver sa veštačkom inteligencijom, a moramo priznati, odgovori su toliko kreativni, da smo i sami iznenađeni.
Pitali smo AI kako srpske narodne poslovice izgledaju u očima veštačke inteligencije© DALL-E by ChatGPT

Srpski jezik je bogat poslovicama, a još se od davnina njihova upotreba i u svakodnevnom razgovoru ustalila. Tako danas često možemo čuti da su u laži kratke noge, kada želimo reći da će se nečije neistine svakako pre ili kasnije saznati, ili i da ljubav na usta ulazi kada želimo dočarati ulogu kuhinje u porodičnom životu.

Međutim, ono što je redakciju RT Balkan zanimalo jeste kako ove stare poslovice doživljava veštačka inteligencija - koncept koji je u poslednjih godinu dana iznedrio brojna kreativna rečenja. Zato smo se obratili softveru DALL-E koji tekstualne upite pretvara u slike, a njegovi odgovori su iznenadili količinom srpskih tradicionalnih motiva.

Ljubav na usta ulazi

Jedna od najlepših srpskih izreka nastala je još u tradicionalnim vremenima kada su žene prvenstveno bile domaćice i kuvarice. Kako bi osvojile muškarca, one su pripremale raznorazne đakonije, a otud i ova poslovica, koja znači da je put do srca čoveka kroz stomak.  DALL-E je ovu poslovicu predstavio kroz koloritnu fotografiju na kojoj dvoje mladih sede za bogatom trpezom, nežno se dodirujući i hraneći jedno drugo.

Svaka zemlja po jednog junaka hrani

Poslovica koja nosi poruku da se junak uvek nađe kada zatreba, softver sa veštačkom inteligencijom je doživeo kao "najsrpskiju" od svih. Na fotografiji je prikazan vitez u bogatoj i koloritnoj narodnoj nošnji ogrnut trobojkom, a tu su i drugi motivi koji se vezuju za naš narod - stari mudraci, slike hramova i planine po kojima je Srbija poznata.

U laži su kratke noge

Ova se poslovica u svakodnevnom razgovoru može čuti gotovo svuda: kod kuće, na poslu, pa i na televiziji, a ona je i jedna od najistinitijih izreka u našem jeziku. Kada su upitali DALL-E da kreira fotografiju na osnovu same poslovice, softver se poprilično namučio. Ipak, uspeo je da prikaže Srbina dugog nosa (kao Pinokia) i u narodnoj nošnji, čije su noge izrazito kratke, okruženog velikim brojem ljudi koji mu se smeju.

Bez alata nema ni zanata

Ova krilatica se nekada odnosila isključivo na zanatlije, ali se danas može primeniti na gotovo sve profesije. Na fotografiji koju je generisao softver prikazan je mladi zanatlija (koji veoma podseća na glavnog junaka iz filma "Zona Zamfirova", Maneta) okruženog raznim mlinovima i ćupovima. Izgleda da je kultni domaći film ostavio veliki trag u kinematografiji, kao i načinu na koji nas doživljavaju izvan granica naše zemlje ili stvarnosti.

Dobra žena praznu kuću čini da je puna

Ova prelepa poslovica, koja veliča ženu i naglašava njen značaj, je od strane veštačke inteligencije shvaćena na najbolji mogući način. Softver je generisao fotografiju na kojoj je prikazana mlada devojka u narodnoj nošnji, a enterijer u koji je ona smeštena veoma podseća na stare, seoske kućice. Iza glavne heroine isijava i jarka svetlost koja ukazuje na to da je ona ta koja unosi toplinu u dom.

image