Magazin

Igra, vaspitanje, zdravlje: Kako da treniramo sa decom

Roditelji i staratelji male dece imaju mnoštvo obaveza pa skoro svaki dan deluje kao "trka s vremenom". Usled toliko stvari na spisku koje se moraju "rešiti", retko se nađe vreme za sebe, za trening, što je neophodno za fizičko i mentalno zdravlje. Ipak, ovu aktivnost ne bi trebalo zapostaviti, već možemo da je uklopimo u proces vaspitanja i igre sa decom.
Igra, vaspitanje, zdravlje: Kako da treniramo sa decom© Freepik/freepik

Zajedničko vežbanje sa decom (ili sa celom porodicom) može imati nekoliko dobrobiti. Pre svega, pomaže nam da poboljšamo sopstveno zdravlje, koje je vrlo dragoceno za roditelje koji odgajaju mališane. Zatim, pojedine studije su pokazale da su se deca čiji su roditelji redovno vežbali češće bavila fizičkim aktivnostima u odraslom dobu. Na kraju, zajednički trening je savršena prilika za ojačavanje odnosa, jer predstavlja kvalitetno provedeno vreme sa decom.

Važno je budemo svesni da ovakve serije vežbi možda neće biti "savršene", kao kada bismo ih radili u samoći ili u teretani, ali ipak i bilo koja vrsta rutine je dobar izbor.

Vežbanje u kući sa detetom

Možda mislimo da, ako želimo da našem detetu ne bude dosadno, moramo da pronađemo određene vežbe, zabavnu muziku i slične animacije da bi nam se pridružilo. U nekim slučajevima je dobro tražiti "dečje" treninge, ali čak i naše klasične rutine mogu biti interesantne za mališane, ako umemo tako da ih predstavimo.

Na primer, dete može da nam bude "pomoćnik", može da trenira zajedno sa nama ili oba. Može da nam pomogne da raščistimo prostor za vežbanje, da nam dodaje laganu opremu koju koristimo... Zatim, može da nam se pridruži u istezanju, laganim vežbama snage, a možemo da mu napravimo poseban program koji će da radi dok mi pratimo sopstveni plan treninga.

Dodeljivanje uloga

Ako je detetu dosadno dok radi vežbe, možemo da im dodelimo ulogu "trenera": da nam broji ponavljanja, da nas podstiče, da nam podesi tajmere na telefonu, da nam odbrojava vreme za pauzu... Bilo koja uloga u kojoj dete ima određeni autoritet i odgovornost može da bude podstrek i da im pomogne u razvijanju samopouzdanja. U isto vreme, roditelj će uspeti da obavi nekoliko vežbi.

Fitnes kao igra

Postoji bezbroj načina da trening postane zabavna aktivnost. U zavisnosti od ličnosti deteta, svaka vežba može biti vrsta novog izazova. Na primer, možemo da napišemo različite vrste vežbi na papiriće, koje ćemo izvlačiti zajedno sa njim. Svako ko je izvukao određenu vežbu će morati odmah da je uradi.

Drugi način može biti uključivanje crtanog filma ili muzike: Na primer, ako se na ekranu pojavi crvena boja, svako mora da uradi nekoliko sklekova ili ako čujemo reč "ljubav" u određenoj pesmi, moramo da uradimo nekoliko vežbi za ruke. Još jedna vrsta igre može biti i obrazovnog tipa - kada roditelj počne da radi određenu vežbu, dete treba da ga kopira, sve dok ne nauči kako se vežba zove i za koje mišiće je korisna.

Na kraju, postoje mnoge fizičke aktivnosti koje mogu biti zabavne, ali i korisne za zdravlje roditelja i dece, kao što su plivanje, vožnja biciklom, ples... 

image