Magazin

Da li Deda Mraz postoji: Kako pomoći detetu da samo dođe do odgovora a da ne pokvarimo čaroliju

Svakim danom, mališani sve više i više otkrivaju svet pred sobom i zato, u periodu nadolazećih praznika, ne bi trebalo da se iznenadimo ako nas pitaju "da li Deda Mraz postoji" ili "kako uspe da svima ostavi poklone"? Umesto da im odgovorimo, nije loše da pitamo šta ono misli o svemu tome, jer ćemo ga tako podstaći da razmišlja, mašta, a možda i samo dođe do odgovora.
Da li Deda Mraz postoji: Kako pomoći detetu da samo dođe do odgovora a da ne pokvarimo čaroliju© @ kues1/freepik

Pred Novogodišće i Božićne praznike, godinama roditelji rade posao Deda Mraza ili Božić Bate. Mališanu pomaže da sastavi spisak želja, kupuju poklone, pričaju mu priče kako sa Severnog pola, deka u crvenom odelu i duge bele brade, na sankama stiže u različite delove sveta. Ipak, oko sedme godine (možda i ranije) dete će početi da sumnja u sve to, te ne bi trebalo da se iznenadimo ako nas pita "da li zaista Deda Mraz postoji".

Treba imati na umu da deca postavljaju ovakva pitanja verovatno zato što već znaju istinu ili imaju neku predstavu o svemu tome. Takođe, postoji mogućnost da traže od roditelja da to potvrdi.

Zahvaljujući pravim pitanjima dete dolazi samo do zaključka

U situacijama kada dete sumnja o postojanju Deda Mraza, roditelji mogu da razviju jednu strategiju koja će mu pomoći da samo zaključi, a pri tome da se zabavi, mašta, druži se sa njima.  Drugim rečima, na sve njegove nedoumice, treba mu uputiti rečenice kao što su "zašto misliš da on nije stvaran" ili "da li ti Deda Mraz baš znači" i pustiti ga da ono vodi razgovor. 

Ovakva komunikacija ga podstiče da razmišlja i smišlja odgovore. Nije isključeno da će zahvaljujući "igri pitanjima" samo shvatiti. 

Možemo da budemo iskreni, a da ne pokvarimo čaroliju

Kada dete počne polako uočava da je priča oko Deda Mraza velika bajka, tada bi trebalo objasniti na suptilan način da praznici u biti neguju velikodušnost, srdačnost i dobrotu i da je to ono što je važno. Često deca nisu spremna da napuste svoju jaku veru u bajke, kao i deku sa Severnog pola. Tada treba postepeno razgovarati sa njima i nežno im predočiti da njihove poklone pod jelkom ostavljaju mama i tata. 

Takođe, istaći im da je veoma korisno da šire radost na braću sestre, bake, deke, drugare. Ovo je odličan trenutak da dete uoči šta zapravo znači Nova godina, Božić i koliko je lepo provoditi vreme sa voljenim, uživati u porodičnim tradicijama, kao i učestovati u stvaranju praznične atmosfere.

  

image