Magazin

Sedam srednjevekovnih vitezova čuvaju Moskvu od nečistih sila

Postoji legenda da je centar ruske prestonice pod budnim okom srednjevekovnih vitezova, a ovi kameni čuvari su kroz istoriju postali i jedan od simbola grada. Gde se oni nalaze, koliko ih je bilo ranije i na šta motre njihova kamena lica?
Sedam srednjevekovnih vitezova čuvaju Moskvu od nečistih sila© РИА Новости / Валерий Шустов

Dekor moskovskih zdanja se zaista može nazvati posebnom vrstom umetnosti: na fasadama u modernističkom, gotskom i baroknom stilu mogu se pronaći i jednorozi, i zmije i grifoni, i svakakva druga mitska bića. Figure vitezova su, pak, veoma retka pojava.

Centar Moskve čuva 7 vitezova

Centar Moskve je jedan od najlepših delova ruske prestonice, a impresivna arhitektura iz godine u godinu privlači sve veći broj turista i ljubitelja istorije. Bedemi tog dela grada su već punih stotinu godina pod budnim okom srednjevekovnih vitezova.

Ovi čuvari reda i mira su smešteni na fasadama istorijskih građevina po obodu prvog "prstena", odnosno strogog centra grada, a njihov glavni zadatak je da motre da stanovnicima prestonice uvek sve bude potaman i sačuvaju ih od nečistih sila. Barem legenda tako kaže.

Najstrožiji vitez - uvek na visini zadatka

Prvi vitez se nalazi na severnoj strani, nedaleko od vrta Ermitaž, a ovaj čuvar Moskve je poznat po tome što zauzima najviše mesto od svih ostalih, tih ispod krova sedmospratne zgrade na Sadovo-Samotečnoj ulici.

On je ujedno i najstrožiji od moskovskih vitezova i u svakom trenutku "na visini zadatka". Za ovog je čuvara grada arhitekta Vasilij Volitkin obezbedio i pomoćnike: krilate lavove i vojnike.

Epštajnovog viteza je najlakše uočiti

Drugi vitez se nalazi na fasadi čuvene Epštajnove zgrade - "prihodnog doma" (zgrada s stanovima za iznajmljivanje) koji je bio sagrađen po narudžbini Maksima Epštajna, koji se početkom 20. veka obogatio od prodaje vojne i konjičke opreme. Ovaj vitez je i najuočljiviji od svih, budući da se nalazi tik iznad paradnog ulaza u samu zgradu.

Epštajnova zgrada, kao i još dve na kojima se nalaze vitezovi, je projektovana u stilu gotskog moderna, a za ovo remek-delo arhitekture možemo zahvaliti Valentinu Dubovskom.

Vitez na Boljšoj Poljanke je nekada imao i društvo

Sa druge strane reke Moskve, na ulici Boljšaja Poljanka, nalazi se i treći moskovski vitez, koji je u današnje vreme nažalost sam. Ranije mu je društvo pravio još jedan čuvar reda i mira, ali je on tokom rekonstrukcije u potpunosti uništen.

Reljefni gušteri, astecke maske i divlje mačke zgradi na kojoj se vitez nalazi dodaju još više šarma i mistike, a za ovako koloritnu arhitekturu i spoj nespojivog je zaslužan sam investitor, Jakov Dement.

Dva viteza na Prečistenke čuvaju Moskvu i skriveno blago

Niže niz ulicu Boljšaja Poljanka, pa preko Blatnjavog ostrva, dolazi se do druge obale reke Moskve, a na samo nekoliko minuta hoda od Hrama Hrista Spasitelja se nalazi još jedna zgrada sa čuvarima grada. Na ovoj ih ima čak dva.

Prema legendi, u zgradi koja je nekada pripadala Jakovu Reku, poznatom investitoru i bankaru, je sakriveno veliko bogatstvo jednog od sinova Karla Faberžea. Još jedna zamiljiva činjenica je i da je enetrijer ove zgrade ovekovečen u romanu "Majstor i Margarita" ruskog književnika Mihaila Bulgakova.

Još dva čuvara su u najpoznatijoj pešačkoj ulici Moskve

Ime Mihaila Bulgakova se vezuje i za petu zgradu na kojoj se nalaze čuveni moskovski čuvari, koja se nalazi na uglu Starokonjušene i ulice Arbat. Građevina je smeštena tik preko puta pozorišta Vahtangova.

Surovi vitezovi na ovoj zgradi ne liče na druge radove arhitekte Dubovskog: u masivnoj uniformi i šlemovima sa rogovima, ovi čuvari reda i mira su pozicionirani tako da motre na dve strane sveta. Jedan od njih, tužnog izraza lica, je svojom pojavom inspirisao Bulgakova na lik mračnog viteza koji leti u Volandovoj sviti.

image