Magazin

Ako se ne izuvamo kad ulazimo u dom, rizikujemo da se razbolimo

Šunjali smo se po gradu, šetali parkovima, ulazili u razne institucije i gradski prevoz. Kućni prag samo preskočimo i bez izuvanja nastavimo da hodamo po stanu. Ova navika nije dobra, jer ako obuću koju nosimo napolju, nosimo i u kući, raznosimo brojne bakterije, pesticide i otrovne materije koje mogu biti opasne po naše zdravlje, tvrde stručnjaci.
Ako se ne izuvamo kad ulazimo u dom, rizikujemo da se razbolimo© Stockholm Paris Studio/unsplash

U seoskim domaćinstvima, bez obzira da li ste gost ili domaćin, izuvanje u predsoblju se podrazumeva. Takođe, i u gradskim sredinama, komšije često ostavljaju obuću na otiraču. Koliko god se nekim ljudima ovo činilo primitivno, zapravo je veoma korisno, jer se tako manje šire zaraze, bolesti i prljavština po kući. Preporuka stručnjaka jeste da se izuvamo prilikom ulaska u svoj dom, a da to isto tražimo i od posetioca.

"Brojne su bakterije koje prenosimo cipelama. Od svih, najviše zabrinjava ešerihija koli, koja izaziva teške grčeve u stomaku, krvavu dijareju i povraćanje. Postoji studija koja govori da skoro na svačijoj cipeli postoji i fekalni materijal", kaže profesor Gabrijel Filipeli.

Opasnost vreba od olova i drugih opasnih materija

Bakterije nisu jedina opasnost koja dolazi sa prašinom i prljavštinom na obući: "Studije su pokazale, da se u urbanim sredinama gde postoje starije zgrade, olovo može naći na površini cipela. Druga istraživanja dokazuju da se pesticidi unose iz bašta preko cipela. Teški metali poput bakra i cinka prožimaju tlo urbanih parkova i ulica dok nivoi pesticida mogu biti visoki u ruralnim poljoprivrednim područjima", objašnjava Džil Lit profesorka ekoloških studija, piše Si-En-En.

Naučnici naglašavaju da su deca posebno osetljiva na toksične efekte teških metala i pesticida zbog toga što su češće na podu - obrću se, puzaju, igraju. Takođe, mališani često stavljaju ruke u usta, pa su samim tim više izloženi otrovnim supstancama i zaraznim bolestima.

Pod se održava čistim krpom i vodom

Pre nego što zamolimo goste da skinu cipele, treba da se pobrinemo za prašinu. Naime, savetuje se da prvo podove kao i horizontalne površine (stolove, police, stolice) prebrišemo vodom i krpom: "Nemojte usisavati ili mesti pod jer ćete tako samo "uzburkati" sve toksine i poslati ih u vazduh", savetuje Lit. Preporučuje se da se stavi i malo sirćeta u vodu kako bi dezinfekcija poda bila što bolja. 

"Najveća koncentracija zaraznih klica je na samom ulazu, pa se smanjuju kako se udaljavamo od ovog dela stana. Tepih zadržava mnogo prašine, pa nije loše da ga skroz uklonimo, kako zbog prašine tako i zbog potencijalnih zdravstvenih problema", dodaje. 

image