Magazin

Koliko često moramo da menjamo posteljinu

Mnogi veruju da, kada su u pitanju kućni poslovi, posteljina ne mora da bude prioritet, pogotovo ako se tuširamo svako veče pred spavanje. Ipak, dermatolozi preporučuju često menjanje posteljine, bez obzira na kvalitet lične higijene. Mnogobrojne "nevidljive prljavštine" na jastučnicama i prekrivačima se mogu nakupiti i prouzrokovati probleme, tako da je preporučljivo uvesti sledeću rutinu pranja.
Koliko često moramo da menjamo posteljinu© Pexels/cottonbro studio

Kada se posteljina ne pere i ne menja dovoljno često, može postati pravo leglo za bakterije, sebum i mrtve ćelije sa kože, dlake sa kose i tela, prašinu, što može dovesti do alergije, iritacije na koži, neprijatnog mirisa ili čak ozbiljnijih infekcija. 

"Ako posteljinu ne menjate dovoljno često, više ne spavate sami, već zajedno sa različitim mikrobima koji se mogu nakupiti," objašnjava dermatolog Bler Marfi-Rouz za "Glamur" magazin.

Objasnila je da je idealno prati posteljinu jednom nedeljno, bez obzira na naše higijenske navike. 

Ipak, postoje izuzeci koji mogu da zavise od stila života pojedinca. Na primer, ako delimo krevet sa partnerom, imamo ljubimca sa kojim spavamo, često jedemo u krevetu ili se znojimo tokom spavanja, onda definitivno moramo menjati posteljinu najmanje jednom nedeljno ili čak napraviti manji razmak između pranja, od tri do četiri dana.

S druge strane, ako pažljivo obraćamo pažnju na sopstvenu higijenu, ne ležemo u krevet u odeći koju smo nosili napolje, ne ulazimo u spavaću sobu obuveni, onda menjanje posteljine možemo obavljati na dve nedelje. "Bez obzira na higijenu, trebalo bi da svako promeni barem svoju jastučnicu na svakih sedam dana," dodaje Marfi-Rouz. 

Kako možemo održavati čistoću posteljine

Pre svega, važno je da se redovno tuširamo, peremo kosu i da nikada ne odemo na spavanje pre skidanja šminke. Pored toga, najbolje je da izbegavamo direktno dodirivanje jastučnice licem, da ne bi upile noćne kreme/serume koje koristimo. Zatim, svu odeću i obuću koju smo nosili napolju bi trebalo skinuti pre odlaska u krevet, da prašina i bakterija iz spoljašnjosti ne bi dolazile u kontakt sa posteljinom.

Na kraju, jedan jednostavan trik je odlaganje spremanja kreveta nakon ustajanja. Kada ustanemo, ne bi trebalo da odmah prekrivamo posteljinu i jastuk pokrivačem, već da dopustimo krevetu da se "provetri", kako se prljavština ili mrtve ćelije ne bi tako brzo "zarobile" ispod ćebeta. Najbolje je pospremiti krevet nakon što završimo sa ostatkom jutarnje rutine.

image