Magazin

Zimski vitamini: Koje suplemete treba da koristimo tokom hladnog vremena

Zimi se brinemo da li je kaput dovoljno topao i da li rukavice dobro greju. Činjenica je da je bitno šta stavljamo na telo, ali i jako važno i šta unosimo u njega - pored ishrane, preporuka je da jelovnik obogatimo suplementima, odnosno "zimskim vitaminima" koji su veoma korisni za naše zdravlje tokom najhladnijeg doba u godini.
Zimski vitamini: Koje suplemete treba da koristimo tokom hladnog vremena© Polina Tankilevitch/pexels

Za jačanje imuniteta najbolje za organizam je da se vitamini i minerali unose putem jela. Ipak, nekada moramo da posegnemo i za suplementima, posebno u situacijama kada nam vidno nedostaju bitne nutritivne materije. Zato u zimskom periodu treba obratiti pažnju i možda "pojačati" vitamine D, C, B12 i cink, kažu stručnjaci i naglašavaju da njihov nedostatak može da ima velike posledice po zdravlje. 

Vitamin sunca obavezan u zimu

Kako je poznato, ovaj vitamin (D) proizvodi organizam kada je koža izložena suncu. Zimi kada je vreme hladno, snežno, bez sunca, a noći duže od dana, uzimanje "sunčevog vitamina" u vidi suplemenata se podrazumeva. Njegov nizak nivo povezan je sa velikim problemima, uključujući veći rizik od lošeg mišićno-skeletnog zdravlja, kao što su rahitis, osteomalacija, slaba mišićna snaga.

"Jako je bitan, jer pomaže apsorpciju kalcijuma i fosfora iz ishrane, čineći ga neophodnim za održavanje zdravlja kostiju i mišića. Takođe, vitamin D doprinosi normalnom funkcionisanju imunog sistema", kaže Liza Čepers, nutricionista, a piše Miror. Istakla je da su glavni znaci nedostatka vitamina D "osećaj umora, bol u kostima, slabost mišića, bolovi, grčevi ili anksioznost i depresija".

Vitamin B12 poboljšava raspoloženje i povećava nivo energije

Vitamin B12 igra vitalnu ulogu u proizvodnji serotonina: "Ako ste neko ko se bori sa letargijom u zimskim mesecima, B12 bi trebalo da bude glavni u vašoj vitaminskoj rutini. Nalazi se u mesu, ribi, siru, a mnogi od nas ne mogu da ga apsorbuju kako treba. Takođe, vegani ne konzumiraju te proizvode i podložniji su njegovom nedostatku. Iz tih razloga, suplementacija je odlična ideja", naglašava Melisa Snover, nutrucionista.

Cink za čulo ukusa i zarastanje rane

Bitan hemijski element u zimskom periodu je cink koji pomaže telu da stvara nove ćelije i enzime. Zahvaljujući njemu, ispucale ruke, lice ili stopala koji su česti tokom zime brže zarastaju. Ima ga u mahunarkama, orašastim plodovima, kao i mlečnim proizvodima. 

Vitamin C je nenadmašan u borbama protiv virusa

Odličan je za imunitet, pruža antioksidativnu zaštitu i stimuliše imune ćelije na akciju. Nalazi se u citrusima, kupusu, paprikama, brokoliju, bobičastom voću, šipku. Vitamin C igra značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, gvožđa, folne kiseline. Ima antiinflamatorno dejstvo i smanjuje simptome prehlade i gripa i zato su šumeće tablete, sirupi, kapsule sa ovim vitaminom dobro došle u hladnom periodu.

Upotreba i doziranje ovih suplemenata, kao i njihova kombinacija ne bi trebalo da bude samoinicijativna. Pre konzumacije dobro bi bilo da popričamo sa lekarom i nutricionistom kako bismo tačno utvrdili na koji vitamin ili mineral treba da obratimo posebno pažnju.

image