Magazin

Da li su vitaminizirane gumene bombone dobre kao i tradicionalni vitamini

One su slatke, neodoljive za jelo, a još su obogaćene vitaminima i mineralima. Vitaminizirane gumene bombone u obliku životinja, voća ili povrća su posebno interesantne deci, ali se postavlja pitanje da li organizmu nude iste prednosti kao i uobičajeni vitamini u formi pilula i sirupa? Doktori ističu da se u njima često ne nalazi ista količina vitamina koja je napisana na etiketi, a takođe su prepuni šećera i izazivaju karijes.
Da li su vitaminizirane gumene bombone dobre kao i tradicionalni vitamini© freepik

Iako nije preporučljivo da ih uzimamo na svoju ruku, već da se konsultujemo sa lekarom, u sezonama prehlada i gripa često samoinicijativno posegnemo za vitaminima. Na tržištu nalazimo razne varijante - od šumećih tableta, preko sirupa, pa do vitaminiziranih gumenih bombona. Bez dileme "gumeni vitamini" su ukusniji i slađi u odnosu na uobičajene vitamine ali doktori naglašavaju da sa njihovom konzumacijom treba da budemo oprezni. Naime, nisu toliko bogati hranljivim sastojcima kako se tvrdi.

Kada su u pitanju zdravstvene prednosti, vitaminizirane gumene bombone ne mogu da se porede sa klasičnim vitaminima i mineralima. Stručnjaci kažu da je teško odrediti koliko tačno nutritivne vrednosti dobijamo u jednoj takvoj bomboni, a kao obrazloženje navode činjenicu da gumeni vitamini imaju ograničenu stabilnost i vremenom gube svojstva vitamina.

"Oni zapravo imaju manje vitamina i minerala nego obični vitamini. Čak i ako na etiketi piše da sadrži određenu količinu vitamina, verovatno ne dobijate ono što je na etiketi", upozorava doktorka Neha Vias, a prenosi Helt Klivlend Klinik.

Sadrže šećere, utiču na nastanak karijesa

Svoj ukus duguju šećeru, eritritolu, manitolu, izomaltu i drugim zaslađivačima. Kao što je poznato, previše šećera u ishrani dovodi do gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, nastanka karijesa. Ako nismo pažljivi, dodatni šećer može lako da se uvuče u našu ishranu i to iz neočekivanih izvora - uključujući i ove bombone.

Postoje varijante koje se prave od zamene za šećer i takvi sastojci su povezani sa gastro problemima i imaju laksativan efekat. Takođe, mnogi hranljivi sastojci, kao što su gvožđe, vitamini B i cink, imaju metalni ukus i proizvođači koriste veštačke arome i boje da ga maskiraju, što opet na duge staze nije dobro za organizam.

Kada je preporučljivo da se konzumiraju baš vitaminske gumene bombone

Osobama koje imaju izbalansiranu ishranu, bogatu voćem i povrćem, često nisu potrebni dodatni suplementi. Ako lekar u nekim situacijama preporuči suplemente i mi ne možemo da uzmemo uobičajne vitamine (na primer, teško nam "padaju" na želudac), vitaminizirane bombone su tek tad opcija. U tim slučajevima je neophodno da čitamo etiketu kako bismo bili sigurni da sadrže hranljive materije koje su potrebni i da imaju malo šećera. Važno je da se uzima preporučena količina, jer ako uzmemo previše možda će doći do predoziranje vitaminima.

image