Magazin

Ovo na slici nije Egipat, ovo je Rusija - zemlja ledenih bregova i peščanih dina

Rusija je zemlja kontrasta, a na njenoj se teritoriji nalaze i ledeni planinski vrhovi, i najdublja jezera i peščane pustinje. Baš onakve kakve se sreću i u Egiptu, zemlji koja je poznata po svojoj pustinjskoj klimi i vrelim letima.
Ovo na slici nije Egipat, ovo je Rusija - zemlja ledenih bregova i peščanih dina© Wikimedia Commons / Ted.ns

Kada bi vas neko upitao da nabrojite zemlje koje vas asociraju na pustinje, Rusija se sigurno ne bi našla na tom spisku. A trebalo bi, budući da se na njenoj teritoriji nalazi na desetine peščanih pustinja. Većina njih su sakrivene između planinskih masiva, a svojom lepotom i kontrastima one privlače pažnju velikog broja turista sa svih krajeva Rusije, ali i sveta.

Tukulan Saamis Kumaga - peščana lepotica Jakutije

Jakutija važi za jedan od najhladnijih regiona na svetu, a ipak, u njemu se nalazi i jedna od najlepših, ako ne i najlepša pustinja Rusije. Do ove peščane lepotice u samom srcu ruske tajge nije lako doći, a zbog nesvakidašnje pozicije je mnogi sa pravom nazivaju i najegzotičnijom tačkom čitave Jakutije. Tukulan Saamis Kumaga je pravo carstvo peska zlatne boje, a iako se obično smatra da su pustinje mesta u kojima su flora i fauna na samom rubu egzistencije, u ovoj pustinji život buja čitave godine. Doduše, palme su zamenili visoki četinari i grmlje.

Ova pustinja je zbog svojih kontrasta i jedna od najposećenijih u Rusiji, a posebno je vole mladi i ljubitelji ekstremnih sportova. Njenim je dinama moguće "surfovati" na bordovima ili sankama, dok je nedaleko odatle i pravi raj za pecaroše, koji na obali reke Lene često organizuju kampovanja.

Rin-peski u Astrahanjskoj oblasti

Na samoj granici Rusije i Kazahstana, u koritu nekadašnje reke (ili jezera, čak se ni geografi ne mogu složiti zbog gabarita), nalazi se pustinja Rin-peski, koja je pravi raj za sve koji preferiraju aktivan odmor i ekstremne vidove sporta. Zbog svoje specifične geografije, u kojoj preovladavaju uzvišenja, Rin-peski su zauzeli posebno mesto u srcima ljubitelja reli i "of-roud" vožnje.

Peščane dine čije visine dostižu čak 13 metara sve su prošarane tragovima guma, a tokom letnjeg perioda, kada su temperature mesecima preko 30 stepeni, šanse da ne sretnete nikoga duž čitave trase duge preko 160 kilometara su ravne nuli. Zbog visokih, pravih pustinjskih temperatura, Rin-peski su jedno od omiljenih destinacija mladih željnih avantura i preplanulog tena.

Čarski-peski - najsevernija pustinja na svetu

Zabajkalski kraj koji je poneo ime po jezeru Bajkal, pored ovogportala u paralelni univerzum ima još mnogo toga čime bi se mogao pohvaliti. Jedno od takvih mesta su i Čarski-peski, u kojima se spajaju dve krajnosti - ledeni vrhovi planina koje su u narodu poznate i kao Zabajkalski Alpi i peščana pustinja sa najfinijim peskom zlatne boje. Ovo je i najsevernija pustinja na svetu, koja je dokaz da dve sušte suprotnosti itekako mogu biti u sinergiji.

Ovde su dine još impoznatnije nego u pustinji Rin-peski, a njihova visina na pojedinim mestima premašuje i 80 metara! Međutim, zbog svoje dužine one više podsećaju na peščane masive duge preko 200 metara. Iako se pustinje obično smatraju pustim mestima bez imalo, ili sa minimalnim tragovima života, Čarski-peski su izuzetak: visoke dine su okružene čarobnim oazama u kojima buja vegetacija, dok su niži predeli ispresecani rečnim tokovima.

image