Magazin

Ruska salata: Nezaobilazno novogodišnje predjelo koje pristaje uz svako jelo

Novu godinu, slave, Božić i veselja ne možemo da zamislimo bez čuvenog specijaliteta sa majonezom, jajima, šunkom i kiselim krastavčićima. Praznik ne bi bio praznik, a da se za svečanu trpezu ne servira "miljenica među predjelom" - ruska salata. Ona ide bukvalno uz sve, od suhomesnatih proizvoda, preko sireva, peciva, pa do glavnih jela, kaže za RT Balkan kuvar Lazar Vušković.
Ruska salata: Nezaobilazno novogodišnje predjelo koje pristaje uz svako jelo© @ timolina/@ timolina

U Srbiji slavlja ne mogu da prođu bez ruske salate. Ovo predjelo je takođe popularno širom sveta, ali po različitim imenima. Dok je mi, Makedonci i Bugari zovemo ovako, Englezi je nazivaju salatom Olivije:

"Pravi naziv je Olivijeova salata ili salata Olivije. Priča oko ovog specijaliteta se vezuje za kuvara belgijskog porekla, Lusijena Olivijea. Naime, on je radio u Rusiji u jednom prestižnom restoranu i napravio je salatu koja se mnogima veoma dopala. Nije hteo da otkrije recept, ali je njegov pomoćnik na prevaru "ukrao zanat". Treba napomenuti da te salate nemaju veze sa ruskom salatom koju mi znamo, jer su se u originalno jelo stavljali namirnice kao što su rep raka, lešnik i slično. Pretpostavlja se da je vremenom salata prilagođena tako da može da se pravi u običnim domaćinstvima sa pristupačnijim namirnicama", objašnjava kuvar.

Kraljica praznične trpeze brzo zasiti

Bogata i kalorična salata u originalnoj recepturi, koja se pravi kod nas, sadrži kuvani krompir, šargarepu, celer, grašak, kisele krastavce, jaja, šunku, majonez, senf, biber i so, kaže naš sagovornik.

"Sve ove namirnice čini njenu osnovu. Nekada možemo da "naletimo" da se umesto šunke, stavlja kuvano pileće meso ili izostavi šargarepa. Promena zavisi od mesta do mesta, od kuće do kuće, ali i porodične tradicije, kao i samog recepta koji se dopada ukućanima", pojašnjava Lazar.

Priprema nije posebno zahtevna, ali ako želimo da bude savršena sve namirnice treba lepo da iseckamo i serviramo u manje činije kako bi trpeza bila što šarenija. 

"Ruska salata je nezaobilazna zbog svog bogatog ukusa i zato što može brzo da zasiti. Mnogi će reći da klizi dok jedemo i imamo utisak da možemo da pojedemo celu činiju, ali posle par zalogaja smo veoma siti", dodaje.

Ruska salata se odlično slaže uz sve osim uz slatko, kaže kuvar 

Kada je pravimo, predlog kuvara jeste da koristimo klasičan majonez. Odlično bi bilo da povrće sami skuvamo i iseckamo, ili da iskoristimo zamrznute varijante za salatu koje mogu da se pazare u marketima. 

"Moj utisak, a i kroz rad u kuhinji, da je najbolja uz predjela, suhomesnato, sireve, peciva, salate. Kada je pravite kod kuće, za potpunu punoću ukusa, uvek birajte pravi majonez, a ne "lajt" varijatne. Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, šargarepu i celer pripremite i skuvajte sami, a ako baš ne stižete, onda koristite zamrznuto povrće. Polako i sitno isecite sve sastojke. Salata ne može dugo da opstane, zbog majoneza i jaja, ali gotovo sam siguran, da će se brzo pojesti", ističe kuvar.

image