Magazin

Ova podsticajna rečenica može da zbuni dete

Kada se deca upuštaju u neku novu aktivnost, često čujemo od roditelja kako ih bodre rečenicama "ti to možeš" ili "postaćeš šta god želiš". Ove naizgled podsticajne i pozitivne rečenice mogu biti kontraproduktivne, smatraju psiholozi, jer često zbunjuju decu.
Ova podsticajna rečenica može da zbuni dete

Mališan ide ide prvi put na čas plivanja. Vidimo kod njega mali otpor i zabrinutost, pa ga ohrabrujemo frazama kao što je "ti možeš da uradiš sve bez bilo kakvih problema". Dete u tim situacijama može da bude zbunjeno, jer nije sigurno o čemu pričamo:

"Reći detetu 'ti možeš sve' je veoma uopšteno. Takođe, takve rečenice mogu mu biti nejasne. Istina je da zapravo svi imamo ograničenja i ne možemo svi sve. A jedna od stvari koje moramo da radimo u životu je da delamo u okviru naših ograničenja", kaže Džoana Nort, psihoterapeut.

Ova fraza, koju mnogi roditelji koriste, zapravo potire činjenicu da su detetu potrebne granice. "U situacijama kada kažemo detetu da može sve, mi kao da zaboravljamo da su i detetu potrebne granice. Živimo u takvom svetu da sve mora da bude odmah, i želimo da sve bude ispunjeno istog trenutka. Stvarnost je da život nije takav", naglaša Nort.

Deci treba pomoći da se fokusiraju na interesovanja koja njih zanimaju

Podstaći dete da proba ili uradi nešto novo, nije jednostavno i nije ostvarljivo samo u jednoj rečenici. Za početak, stručnjaci predlažu da se malo povučemo i obratimo pažnju šta dete voli da radi i da ga usmeravamo na tu stranu: "Da li je dečak ili devojčica dobra u fizičkim aktivnostima ili ipak, pokazuje naklonost ka muzici? Na roditeljima je da obrate pažnju na njihove sklonosti i na ono šta ih čini srećnim", ističe Nort, a piše Si-En-Bi-Si. 

Ako primetimo da je oduševljeno matematikom, naukom, fudbalom ili baletom potrebno je da ga kroz razgovor ili na primer, zajednički odlazak na probni čas polako, sve više i više upućujemo na to. Ideja je da mališanu pomognemo da se se koncentriše na određene oblasti i aktivnosti koje imaju pozitivan uticaj na njega.

Takođe, deci treba pojasniti da ih u sportu ili na baletu očekuju uspesi, ali da moraju da budu spremni i na neuspehe: "Učite decu da ciljaju visoko, ali ih takođe učite realnim očekivanjima od sveta oko njih, kao i vrednostima napornog rada", savetuje stručnjak.

image