Magazin

Da li treba da teramo decu da pojedu sve iz tanjira

Često čujemo da roditelji nagovaraju dete da pojede sve sto mu je servirano i naređenja kao što su "uzmi još piletine i salate" mališan neretko posluša. Mamina ili tatina dobra namera može da stvoriti velike probleme u ishrani deteta, jer se gubi prirodan osećaj za glad i sitost, kaže nutricionista Tamara Jerinić za RT Balkan.
Da li treba da teramo decu da pojedu sve iz tanjira© Mikhail Nilov/pexels

Znamo da je izbalansiran obrok jako bitan za zdravlje deteta. Njegov tanjir treba da obiluje povrćem, proteinima, nekom voćkom i žitaricama. Događa se da neće da okusi jelo, pa iz straha da će biti gladno roditelji koriste razne metode, kao što je podmićivanje ili ucenjivanje, kako bi ono pojelo sve što je stavljeno ispred njega. Ovakvo delovanje nije korisno i ne treba "gurati" dete da pojede ceo ručak ili večeru.

Takođe, normalno je da deca neće meso u jednom obroku, a da jedu samo hleb u drugom. Teranje da uzimaju hranu koju ne žele moglo bi da ih podstakne da uopšte ne jedu:  

"Decu nije neophodno terati da pojedu sve iz tanjira. Zato što bi na taj način gubila prirodan osećaj za glad i sitost što može dovesti do nesklada potreba i unosa hrane. Takođe, to može imati negativan uticaj na emocionalni odnos prema hrani, stvarati im stres da nisu dovoljno dobri ako ne pojedu sve, a u kasnijim godinama se može pretvoriti u strah da ne ostanu gladni", objašnjava nutricionista.

Ono što bi roditelji trebalo da urade jeste da puste mališane da nauče da jedu na svoj način. Neophodno je da ih podstaknemo da primete šta im telo govori, da im pomognemo da nauče da veruju svojim instinktima i stavimo im do znanja da ne moraju da jedu da bi zaslužili našu pohvalu:

"Podržavanje dece u razumevanju zdravih izbora hrane, slušanju sopstvenih signala gladi i sitosti, te pružanje pozitivnog okruženja oko obroka, može doprineti stvaranju zdravih navika i pozitivnog odnosa prema hrani", naglašava nutriconista.

Kako pomoći detetu da se zdravo hrani

Roditelji treba da se potrude da detetu ponude što raznovrsnije jelo. Pod tim se podrazumeva da mu se ponude za svaki obrok i užinu - voće, povrće, integralne žitarice, mlečni proizvodi, nemasni proteine ili mahunarke. Takođe, neophodno je da:

  • Dozvolimo detetu da odabere koliko će jesti.
  • Stvorimo okruženje koje omogućava mališanu da istražuje i dodiruje namirnice svojim tempom
  • Smanjiti ometanja tokom obroka - nema televizije, tableta ili igračaka za stolom
  • Imajmo na umu da deca uče od nas, i da su im stariji primer. Dakle, voditi računa kako se ponašamo za stolom
  • U situacijama kada počne da dobija ili gubi previše na težini, neophodno je zakazati pregled sa dijetetičarom koji će pomoći da se utvrde mogući razlozi za novonastale promene
image