Magazin

Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš: U ovih 5 ruskih gradova postoji izmišljeni metro

U Moskvi, Sankt Peterburgu i mnogim drugim ruskim gradovima je metro jedan od najčešćih vidova transporta, kojim se dnevno preveze nekoliko miliona stanovnika. Međutim, postoji i 5 gradova u kojima metro transportni sistem postoji samo "na papiru".
Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš: U ovih 5 ruskih gradova postoji izmišljeni metro© DALL-E by ChatGPT

Zamislite samo situaciju da planirate po prvi put da posetite neki grad. Naravno, istražićete smeštaje, znamenitosti koje ćete posetiti, neke restorane ili lokalne kafiće. Kako biste sve uspeli da obiđete, treba da istražite i transportni sistem - autobuse, vozove ili metro, koji je u Rusiji jedan od najzastupljenijih vidova prevoza.

U potrazi za najboljim rešenjima, nailazite na brojne zvanične ili nezvanične sajtove lokalnih metro sistema, slike i iskustva korisnika, a onda kada se nađete na licu mesta, shvatite da nikakav mero ne postoji. I onda preispitujete i sebe i svoj zdrav razum, sve dok vam neko od lokalnih stanovnika ne kaže da je u pitanju samo šala i da metro ne postoji i nikada nije postojao. Koji su to ruski gradovi u kojima postoji izmišljeni metro?

Barnaul - nasamarena i ljuta, Amerikanka se požalila čak i Putinu

Pre samo par godina, ruski mediji su brujali o tragikomičnoj situaciji u kojoj se našla jedna Njujorčanka koja je u Barnaul doletela kako bi posetila svoju dalju rodbinu. Umesto njih, ova Amerikanka ruskog porekla je "konsultovala" Gugl, na kome je našla kartu gradskog metroa. Naravno, kada je došla na lice mesta, od metroa - ni traga ni glasa! Toliko ljuta što je nasamarena, ona je pisala čak i Vladimiru Putinu, kako bi mu skrenula pažnju na to kako se turisti varaju.

Metro u Barnaulu ima čak i svoj zvaničan sajt, kao i aktivne, javno dostupne naloge na društvenim mrežama. Međutim, iza tog projekta stoji lokalni stanovnik, Danil Čurov, kome su dojadile neprestane gužve u gradu i koji je uoči prvog aprila nacrtao i podelio na svom blogu šemu gradskog metroa. Objava je slučajno postala viralna i dospela u medije. Zbog velikog odziva, Čurov je čak odlučio da nastavi sa razvojem projekta, pa se na sajtu mogu videti i informacije o izgradnji novih stanica i linija u realnom vremenu.

Valdaj - od turističkog vodiča do izmišljenog metroa

Relativno malen grad u Novgorodskoj oblasti, nedaleko od Moskve, posebno je popularan među turistima koji odlaze u Valdajski manastir, kao i onih koji vole odmor na lokalnom jezeru. Početkom 2003. godine, administratori zvaničnog sajta grada želeli su da ažuriraju turistički vodič i na njega dodaju sve znamenitosti, a forma koju su odabrali neverovano podseća na kartu metroa.

Ubrzo su i lokalni stanovnici sa istaknutim preduzetničkim duhom "uhvatili talas" i počeli čak i da prave i prodaju žetone za korišćenje ovog imaginarnog vida transporta. Izmišljeni metro se dopao čak i gradskoj administraciji, koja je sve poklopce kanalizacionih šahtova zamenila onim na kojima piše "Metro", a na fasade zdrada okačila tablice od kovanog gvožđa koje označavaju ulaz.

Naberežni Čelni - rad nepoznatog autora koji je postao viralan

Izmišljeni metro ovog grada u Republici Tatarstan je mali, ali izgleda sasvim realistično, naročito ukoliko ne poznajete ruski humor. Saglasno "zvaničnom" sajtu metroa, izgradnja ovog metroa počela je još davne 1975. godine, sa ciljem privlačenja radnika na fabriku KAMAZ. Nakon višegodišnje izgradnje, ovaj izmišljeni metro se može pohvaliti sa približno 19 kilometara šinskih trasa, kojima se služe zaposleni fabrike.

Na karti nepostojećeg metroa prikazano je ukupno 13 stanica od kojih su 3 u fazi izgradnje. Osim toga, internet portal metroa je toliko realističan da se na njemu mogu naći čak i slike stanica i mesta na kojima se u njih putnici mogu spustiti. Naravno, sve to je samo plod bujne mašte nepoznatog autora.

Lipeck - mikro-verzija Moskovskog metroa

Metro u ruskom gradu Lipeck je "otvoren" 2002. godine. Iste godine, na nezvaničnom sajtu koji je posvećen realnim transportnim sistemima u ovom gradu, pojavio se i odeljak koji se odnosi na metro. Sama šema metroa veoma podseća na onu koja postoji u Moskvi - postoji "prsten" koji obuhvata centralni deo grada, kao i linije koje se račnavju od njegovog centra.

Na sajtu čak postoji i fenomenalna istorija o tome kako su gradske vlasti nekada Lipeck želele da pretvore u epicentar industrijske aktivnosti Rusije i kako je prvi korak ka tome bila izgradnja metroa. Međutim, Drugi svetski rat je promenio tok dešavanja, i na kraju krajeva, metro sistem se nije razvio. Zvuči realistično, zar ne?

Korenovski - gradski metro je poklon jednog stanovnika Sankt Peterburga

"Metro" u ovom malenom gradu na jugu Rusije je gradu poklonio Vladimir Kalinin, stanovnih Sankt Peterburga, koga za ovaj grad vezuju emotivne uspomene iz detinjstva. Po njegovim rečima, on je želeo da stanovnicima grada Korenovski život učini lakšim i pokloni im metro, pa makar i virtuelni.

Kako je navedeno na njegovom sajtu, "metro" je otvoren 2012. godine i postao je prvi u regionu. Šemu virtuelnog metroa čine tri linije na kojima se nalazi ukupno 18 stanica. Pritom, kartu za ovaj nepostojeći transportni sistem možete pazariti na bilo kojoj kasi i to na čak 12 svetskih jezika, uključujući i hindi.

image