Magazin

Popularne zablude o zdravoj ishrani

Tokom odrastanja smo imali prilike da čujemo brojna "nepisana pravila" vezana za zdravlje i ishranu - izbegavati ugljene hidrate ako želimo da budemo mršaviji, trebalo bi da se oslanjamo na "zdravije" verzije određenih namirnica, da često pijemo vodu s limunom... Mnogi od nas veruju u ove savete, ali da li postoji istina među ovim "opštim mudrostima" ili su sve zasonave na dezinformacijama?
Popularne zablude o zdravoj ishrani© Freepik/freepik

Sigurno ste više puta čuli da morate da "bežite" od ugljenih hidrata, da pijete suplemente i vodu sa limunom, kao i da se oslonite na proteinske čokoladice ako želite da preokrenete režim ishrane. Međutim, mnoga od ovih pravila samo predstavljaju trendove u ishrani koji su se toliko popularizovali da ljudi godinama veruju u njih. Neki od najpoznatijih mitova o ishrani su:

Ugljeni hidrati su "zlo"

Ako želimo da poboljšamo zdravlje i smršamo, skoro svaki savet koji možemo pronaći se odnosi na smanjenje unosa ili potpuno uklanjanje ugljenih hidrata iz ishrane, dok se većinom preporučuje češća konzumacija proteina i zdravih masti.

Ipak, ugljeni hidrati su neophodan izvor energije za čoveka, a izbacivanje ove namirnice može doneti više štete nego dobrog. U mnogim slučajevima, kada potuno odbacimo jednu grupu namirnica (bez preporuke i uputstva stručnjaka), ovo se može negativno odraziti na naše zdravlje. Osim toga, isuviše restriktivan režim može da dovede do prekomernog konzumiranja ugljenih hidrata nakon dijete (i poništavanja postignutog cilja).

Najvažnije je da odaberemo najzdraviji oblik ugljenih hidrata (voće, povrće, mahunarke...) i da ne preteramo sa veličinom porcije. Između ostalog, mnogi zdravi režimi ishrane, kao što je mediteranska ishrana, uključuju različite vrste ugljenih hidrata.

Suplementi su neophodni

Lako je da pomislimo da suplementi nisu na odmet, jer znamo da su dobri za nas, ali stručnjaci savetuju da adekvatna ishrana i životni stil mogu biti sasvim dovoljni za održavanje potrebnih nivoa vitamina i minerala u organizmu. Ako osećamo da nam zdravstveno stanje nije stabilno, najbolje je da tražimo savet od lekara koji će nam preporučiti suplement koji je našem organizmu treba. S druge strane, ako kupimo tablete ili prah koji nam zaista nisu potrebni (ili ih već dobijamo ishranom ili nam ne odgovaraju), oni će samo "proći" kroz naše telo i neće imati efekta, tako da postaju samo novčani gubitak. 

Voda sa limunom pomaže kod detoksa i mršavljenja

Skoro svaki velnes ili fitnes influenser će da preporuči vodu sa limunom za one koji žele da smršaju i "pročiste" organizam. Istina je da je ovaj napitak dobar izvor hidratacije i dodatak vitamina C u svakodnevnoj ishrani, ali ne postoje naučni dokazi koji mogu da potvrde da je voda sa limunom tajna vitke linije. Jedino može biti od pomoći kada želimo da imamo zdravu zamenu za sokove, ali čak i tada je samo voda dovoljna kao pomoć za mršavljenje. 

Što se tiče detoksikacije organizma, ovaj trend u velnesu je više puta osporen. Ljudsko telo ima sopstveni sistem "čišćenja organizma" i ne postoji "čaroban napitak" koji će da obavi ovaj posao za nas. 

"Zdrava" hrana

Kada pokušavamo da promenimo ishranu, često se oslanjamo na namirnice koje uglavnom možemo da nađemo u prodavnicama zdrave hrane: voda sa vitaminima, proteinske čokoladice ili čokoladice sa žitaricama, sušeno voće, voćni jogurti... Iako zvuče kao ukusne alternative za grickalice, slatkiše i sokove, uglavnom sadrže veliki procenat šećera i veštačkih boja, tako da je pozitivan efekat na zdravlje minimalan (ili čak uopšte ne postoji). 

Isto tako, dobro je da obratimo pažnju na koji način jedemo određenu hranu. Na primer, nije mudro da voćnu salatu posipamo šećerom, šlagom ili sirupom ako želimo da vodimo zdraviji način života, a salate ne bi trebalo da "potapamo" različitim kaloričnim sosevima koji mogu imati visok procenat masti.

image