Magazin

"Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" i drugi mitovi i istine o navikama i ishrani

Sigurno ste čuli da se zbog čokolade mogu javiti akne, da je šargarepa najbolji saveznik vašeg vida, kao i ono čuveno "jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van". Šta je mit, a šta istina?
"Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" i drugi mitovi i istine o navikama i ishrani© Canva

Kao male, roditelji su nas uvek plašili da će nam od popijene kafe porasti rep, da ćemo se razboleti ako ujutru pred školu operemo kosu i izađemo napolje dok se još ona nije potpuno osušila, kao i da ne smemo jesti čokoladu ako želimo lep i ujednačen ten. Mnogi mitovi o našim navikama i ishrani su samo priče za malu decu, ali, neke narodne mudrosti i recepti su ipak utemeljeni na nauci. 

Kokošija supa leči prehladu i grip

Kada ste prehlađeni ili vas je "uhvatio" grip, najbolje što možete učiniti za svoj organizam jeste da pojedete tanjir toplekokošije supe bogate povrćem. Kako objašnjava nutricionista Rajanon Lembert, piletina sadrži vitamin B12, kao i druge antioksidanse i vitamine koji pomažu imunom sistemu da se povrati u normalu. Takođe, piletina je bogata i proteinima koji su odlični za obnavljanje ćelija, dok dodavanjem raznovrsnog povrća unosite i vitamine, vlakna i minerale koji su preko potrebni u periodu oporavka.

Čokolada prouzrokuje akne

Naša koža, kao najveći organ ima sopstveni mikrobiom, a što se bolje hranimo, to je i naša koža sjajnija i zdravija. Unosom malih količina čokolade mikrobiom kože se ne može drastično narušiti, ali bi bilo preporučljivo da čokolada bude što zdravija, odnosno sa većim sadržajem kakaa i što manje dodatih šećera. Od toga da li smo pojeli par kockica čokolade, daleko je važnije da li smo u organizam uneli dovoljno tečnosti, premda je njen uticaj na zdravlje kože značajniji. Takođe, nutricionista Lembert preporučuje i da se unos kafe ograniči, budući da ona ima diuretičko svojstvo, dok se čaj može konzumirati nezaslađen, i odvojeno od obroka, kako tanini koji se sadrže u njemu ne bi blokirali apsopciju gvožđa.

"Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van"

Ova tvrdnja je delimično tačna. Jedna studija pokazala je da oni koji praktikuju konzumaciju jedne jabuke dnevno ređe uzimaju lekove, ali zasluga nije isključivo na jabukama. Zapravo, ispostavilo se da oni koji se drže ovog pravila i inače imaju redovniju i zdrviju ishranu, kao i da ređe konzumiraju duvanske proizvode - otud i manja upotreba lekova i drugih medicinskih sredstava. Naravno, premda su jabuke bogate vitaminima, jedna dnevno zvuči kao sasvim dobra ideja.

Ostrige su snažan afrodizijak

Ostrige jesu bogate cinkom, koji igra važnu ulogu u reproduktivnom zdravlju, ali do sada ni jedno naučno istraživanje nije dokazalo da konzumacijom ostriga možemo pojačati libido. Cink podiže nivo dopamina, jednog od hormona sreće, ali njegov uticaj se ne može dovesti u vezu sa pojavčavanjem seksualne želje. Među najčešćim uzrocima niskog libida i erektilne disfunkcije mogu biti hronična nesanica, poteškoće sa mentalnim zdravljem, perimenopauza ili menopauza, a problem se rešava rešavanjem uzroka, tvrde naučnici.

Ako izađemo napolje mokre kose, razbolećemo se

"Ukoliko nakon izlaska napolje mokre kose dobijete groznicu, koja je odgovor organizma na inflmantorni proces, verovatno ste već u telu imali neku infekciju", pojasnila je doktor Punam Krišan. Dakle, ova tvrdnja nije tačna. Ukoliko ste zdravi i vaš imunitet nije oslabljen nekim drugim faktorima, što vas čini osetljivim, izlazak napolje mokre kose neće učiniti da se razbolite. Uz to, virusi i bakterije koji su uzročnici bolesti se lakše "upecaju" u zatorenom prostoru u kome je puno ljudi.

Šargarepe pomažu da bolje vidimo u mraku

Velika istina! Šargarepe su bogate vitaminom A koji igra veoma značaju ulogu u zdravom vidu, budući da pomaže formiranju pigmenta rodopsina. "On je presudan za vid u uslovima niskog osvetljenja, a deficit vitamina A može dovesti do slabijeg vida u mraku", objasnila je doktor Ajan Pandža. Pored šargarepa, i zeleniš i batat su bogati vitaminom A.

Pucketanje prstima dovodi do artritisa

Zvuk koji se čuje kada pucketamo prstima nastaje kao posledica brzog oslobađanja azota iz fluida koji podmazuje naše zglobove. Ova navika u stvarnosti uopšte nije štetna, kao što većina ljudi misli, niti se ikada u praksi dovodila u vezu sa pojavom artritisa. Jedino što naučnici jesu ustanovili je da se kod pojedinih osoba koje pucketaju prstima mogu javiti otoci u predelu zglobova ili oštećenje mekih tkiva.

Da bismo svarili žvaku koju smo progutali treba da prođe 7 godina

Žvakaće gume se sastoje od veštačkih zaslađivača, konzervansa i veštačkih aroma i pojačivača ukusa, koje naš digestivni trakt u velikoj meri može razgraditi. U njima se nalaze i polimeri poput voska, koji se iz organizma izbacuje defekacijom, najkasnije u roku od sedam dana. Veću zabrinutost može izazvati osećaj nadutosti ili kiseline koji se mogu javiti kada žvaćemo žvake, budući da lučenje pljuvačke šalje signal da će se u stomaku uskoro pojaviti hrana, a nje sve nema i nema.

image