Magazin

Studija otkriva vezu između gojaznosti i plastične ambalaže

Biolozi sa Norveškog univerziteta nauke i tehnologije su otkrili da određena hemijska jedinjenja u plastičnim ambalažana pospešuju razvijanje masnog tkiva u ljudskom telu.
Studija otkriva vezu između gojaznosti i plastične ambalaže© Pexels/ready made

Naučnici su analizirali 34 najčešće korišćena predmeta za domaćinstvo, koji su izrađeni od plastike. Među njima su bile flaše za vodu, čaše i flaše za jogurt, ambalaže za kupke, poslužavnici, plastični poklopci za pića… Pronašli su više od pedeset hiljada različitih hemijskih jedinjenja, od kojih su detaljno proučavali malo više od šest stotina.

''Eksperiment je pokazao da svakodnevni plastični predmeti sadrže mešavinu supstanci koje mogu biti važan, ali podcenjen faktor gojaznosti,'' izjavio je za javnost Martin Vagner, jedan od profesora sa univerziteta.

Utvrdili su da oko 11 hemijskih jedinjenja direktno utiče na metabolički proces, ali i da plastika koja nije sadržala ova jedinjenja povećava sintezu masnog tkiva, što dovodi do viška kilograma. Drugim rečima, to znači da postoji veliki broj neidentifikovanih jedinjenja u plastici, koja mogu da utiču na povećanje procenta masti u telu.

Oko trećina proučavanih plastičnih proizvoda je uspešno reprogramiralo ćelije korišćene u eksperimentu u masne ćelije, koje se potom razmnožavaju i akumuliraju više masti.

Iako jedini uzrok gojaznosti ne može biti samo hemijski sastav pakovanja, naučnici preporučuju da je dobro biti obazriv i obratiti pažnju na ambalažu u kojoj se hrana nalazi.

Gojaznost je ozbiljan zdravstveni problem od kojeg pati skoro sedamsto miliona ljudi u svetu, iako se zdrav život promoviše više nego ikada. Nakon studije, naučnici smatraju da jedan od faktora za porast gojaznosti u proteklih nekoliko decenija može biti količina plastike koja se nalazi u proizvodima koje koristimo.  

image