Magazin

Super-napici, bakina kuhinja i drugi trendovi u ishrani za 2023. godinu

Velnes se menja zajedno sa vremenom, pa tako ishrana i recepti dobijaju različite varijacije iz godine u godinu. Ovaj put, akcenat se stavlja na zdravlje, nostalgiju i kombinaciju različitih ukusa.
Super-napici, bakina kuhinja i drugi trendovi u ishrani za 2023. godinu© Pexels/ROMAN ODINTSOV

Trendovi fitnesa, ishrane i psihologije su često usko povezani. U 2023. godini, fokus se stavlja na brigu o sebi i uspostavljanje zdravog odnosa sa hranom. Telo i um su jedno i važno je imati dobre navike vežbanja, birati zdravu hranu, ali i paziti na mentalno zdravlje. Nutricionistkinja i psiholog Ana Ivaškevič predstavlja najnovije trendove u ishrani:

Hrana treba da bude čista, lekovita i lokalno proizvedena

Nakon pandemije, velnes industrija je počela naglo i brzo da raste, jer su ljudi bili primorani da aktivno misle na zdravlje tela i uma. Isti princip se proširio i na ishranu. Ohrabruje se smanjenje konzumiranja ''brze'' hrane i razvijanje smisla za kupovanje i pripremanje ukusnih i zdravih namirnica.

Potrebno je da se hranom dobijaju svi neophodni vitamini, minerali i proteini, pogotovo na hladnom početku godine. Pored toga, dobro je kupovati od domaćih proizvođača, istražiti proces proizvodnje i doneti ekološki i zdravstveno odgovornu odluku. Na kraju, iako postoji dosta dijeta koje se mogu isprobati (uz adekvatno savetovanje sa stručnjacima), mentalno zdravlje po pitanju hrane se dodatno ističe. Uživanje u kuvanju, inutitivna ishrana i generalno posvećivanje vežbanju i ''bogatim'' jelima su takođe veliki deo trenda.

"Super-napici" kao ukusne vitaminske bombe

Sa razvojem veganskog stila života, biljna i orašasta mleka postaju sve popularnija. Naravno, mnogi uživaju ukusu ovih mleka nezavisno od veganizma ili samo pokušavaju smanjiti unos mlečnih proizvoda.

Može se koristiti kao zamena za kravlje mleko u kafi ili čaju, ali postoji još nekoliko predloga za korišćenje ovih mleka. Uz omiljeno voće i povrće, može se spremiti ukusan smuti, koji se takođe može zamrznuti i postati zdrava, ali slatka poslastica (dodatak može biti med, umesto šećera).

Bezalkoholna pića

Proizvodi sa nula procenata alkohola se sve više pojavljuju u supermarketima. Mnogi stručnjaci iznova preporučuju smanjeno konzumiranje alkohola. Ovakva pića pružaju isti ukus i užitak, ali bez potencijalnih štetnih posledica na organizam. Takođe, od njih se mogu praviti ukusni (i zdraviji) kokteli.

Nostalgija

Vraćanje u prošlost postaje trend za sebe, od mode do psihologije, pa tako i ishrane. Usled mnogih dijetetskih pravila i razmišljanju o zdravlju, dobro je opustiti se i ''igrati'' se. Bakini kolači, supu koju je majka kuvala protiv prehlade, pasta koju je otac spremao... Traženje recepata za omiljenu hranu iz detinjstva, makar to bilo nešto veoma jednostavno, može biti veoma korisno za mentalno zdravlje i poboljšani odnos sa hranom. Vežba ove vrste može biti značajna i za unutrašnje dete, koje igra veliku ulogu u našem životu.

Ukus i miris su moćna čula za buđenje emocija, pa obrok koji podseća na srećne i mirne trenutke detinjstva, može biti pozitivno i isceljujuće iskustvo.

image