Magazin

Nova studija pokazuje da periodično gladovanje (fasting) nije najefikasniji način mršavljenja

Mnogi koji su pokušali da promene svoje navike ishrane i smršaju ovom metodom mogu probati i drugu alternativu isporbanu u najnovijoj studiji na Džons Hopkins univerzitetu u Americi.
Nova studija pokazuje da periodično gladovanje (fasting) nije najefikasniji način mršavljenja© Pexels/THE 5TH

Periodično gladovanje (intermittent fasting) je jedna od najpopularnijih dijeta u svetu fitnesa i ishrane već nekoliko godina. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da ovo nije najbolja metoda za mršavljenje. Dokazano je da smanjenje veličine obroka, pa samim tim i kalorija, više doprinosi mršavljenju nego vremensko ograničavanje.

Studija je trajala šest meseci i praćene su rutine ishrane, spavanja i buđenja 547 odraslih osoba. Učesnici su beležili svoje rutine preko aplikacije na mobilnom telefonu - koliko vremena je prošlo od buđenja do prvog obroka i vreme između doručka i večere. Naučnici su zaključili da vreme ishrane nije imalo nikakvog efekta na dugoročno mršavljenje.

Uvideli su da manji obroci imaju veći doprinos mršavljenju, pogotovo na duže staze. Prilikom periodičnog gladovanja, rezultati se vide najčešće na početku, ali nakon toga se mnogi veoma brzo vrate na prvobitnu težinu.

Postoji nekoliko modela fasting dijete. Najpopularniji je tzv. ''Leangain model (16:8)'' koji podrazumeva period od 16 sati gladovanja i 8 sati konzumiranja hrane. Postoji još nekoliko opcija (15:9, 14:10, 12:12) i mogu biti prilično ekstremne, tako da nije preporučljivo počinjati ovakve dijete bez prethodnog savetovanja sa stručnjakom.

image