Svet

"Global tajms": Porast tenzija na ostrvu, narod Tajvana protestuje protiv "zelenog terora"

Kako upozorava anonimni kineski ekspert, ako Lai insistira na secesionističkim potezima, on će primorati kopnenu Kinu da to pitanje reši silom, a PLA je za to uvek spremna
"Global tajms": Porast tenzija na ostrvu, narod Tajvana protestuje protiv "zelenog terora"Getty © Johannes Neudecker/picture alliance

Novi lider Tajvana i šef secesionističke Demokratske progresivne partije (DPP) Lai Čing-te, koji je u januaru sa samo 40 odsto glasova pobedio na izborima, danas zvanično preuzima dužnost, izveštava kineski list "Global tajms", a to dovodi do naglog porasta napetosti na ostrvu.

Mnogi stanovnici Tajvana, uključujući članove opozicionih partija, pozvali su Laija da ne provocira kopnenu Kinu secesionističkom politikom i da prekine sa izazivanjem novih napetosti u regionu.

Pojedini posmatrači na Tajvanu su zabrinuti da će vlasti ubuduće nemilosrdnije suzbijati lokalne aktiviste koji se zalažu za mirno ujedinjenje, kao i da će manipulisati istorijom u školama i medijima, kako bi prekinuli sve istorijske veze sa kopnenom Kinom.

Ovi pokušaji se povezuju sa brisanjem identiteta, pre svega mladih na Tajvanu, čime se smanjuju mogućnosti za mirno ujedinjenje.

Kako izveštavaju lokalni mediji na Tajvanu, u nedelju je u Tajpeju održan protest protiv "zelenog terora" DPP-a.

Zelena boja je boja ove stranke koja zagovara secesionizam. Mnogi koji se zalažu za mirnu saradnju sa kopnenom Kinom poslednjih godina su krivično proganjani. Na ostrvu postoji i izraz "zeleni teror", koji sprovodi DPP.

Demonstranti su pozvali Laija da obezbedi mir i da se pridržava principa "Jedne Kine", osuđujući DPP-a zato što nanosi štetu odnosima kopnene Kine i ostrva. Politika DPP-a šteti i demokratiji na Tajvanu, što se naziva "tajvanskim secesionističkim fašizmom", zbog krivičnog progona onih koji podržavaju mirno ujedinjenje.

Analitičari sa obe strane Tajvanskog moreuza smatraju su da će Lajevo ponašanje zavisiti od odnosa Kine i SAD. Kinesko kopno će pojačati vojni pritisak kako bi odvratilo secesioniste. Narodnooslobodilačka armija (PLA) je ključni faktor, upozorava GT, koji sprečava secesioniste, a iza njih stoje strane sile koje žele da odvoje ostrvo od Kine.

S druge strane, analitičari smatraju da administracija Džozefa Bajdena ne može sebi da priušti još jednu geopolitičku krizu, koje bi se dešavala paralelno sa sukobom u Ukrajini i ratom u Pojasu Gaze.

Vang Dženvej, direktor Instituta za politiku pri Tajvanskom istraživačkom centru na Univerzitetu Sjamen, izjavio je da je Lai ekstremniji od svog prethodnika, ali da je, zbog rastuće snage kopnene Kine i pritiska SAD, malo verovatno da će nastaviti da zaoštrava odnose sa Pekingom.

"Pre američkih predsedničkih izbora Lai verovatno neće dopustiti da napetosti eskaliraju", dodao je Vang.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da su lideri DPP-a, poput Čen Šui-biana i Cai Ing-ven, bili oprezni pre inauguracije, ali da su, nedugo nakon što su preuzeli vlast, preduzimali sve provokativnije akcije. Malo je verovatno da će Lai biti izuzetak, tako da dugoročno stanje odnosa nije optimistično.

Lei Čien, članica Nacionalne ženske lige na ostrvu i bivša članica tajvanskog parlamenta, izjavila je za "Global tajms" da je Lai vrlo tvrdoglav političar i da će se suprotstaviti svakom pritisku, bilo da dolazi iz Vašingtona ili sa kopna, kao i da će već tokom prvih 100 dana po svoj prilici preduzeti neke konkretne akcije.

Lei Čien je dodala da je "kopno u ovoj fazi preusmerilo svoju strategiju sa sprečavanja secesionizma na promovisanje ponovnog ujedinjenja." Kopnena Kina će, tvrdi Lei, biti verovatno aktivnija i na njenu strategiju neće uticati nekoliko incidenata, a nova vlast će imati malo toga za kockanje sa kopnom.

Mediji na Tajvanu su primetili da je PLA intenzivirala svoje aktivnosti i da je učestalo prisustvo ratnih aviona i ratnih brodova oko ostrva, što se dešava neposredno pre zakazane inauguracije Laja u ponedeljak.

PLA redovno patrolira i izvodi borbene vežbe oko ostrva radi zaštite nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, kao i radi odvraćanja separatista, rekao je u nedelju vojni ekspert iz Pekinga, koji je tražio da ostane anoniman.

Ako Lai insistira na neodgovornim secesionističkim potezima, on će primorati kopno da to pitanje reši silom, a PLA je za to uvek spremna, dodao je ovaj ekspert.

image