Svet

Vrhovni sud SAD nije osporio školsku politiku o transrodnim učenicima

Prema školskoj politici u okrugu Montgomeri u Merilendu, škole nisu u obavezi da obaveste roditelje ukoliko se njihovo dete izjašnjava kao transrodno
Vrhovni sud SAD nije osporio školsku politiku o transrodnim učenicimaGetty © Michael Siluk/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Vrhovni sud SAD danas je odbio da sasluša roditelje u okviru šireg napora hrišćanskih grupa da ospore školsku politiku okruga Montgomeri u Merilendu protiv obaveštavanja roditelja o tome da li se njihova deca izjašnjavaju kao transrodna ili rodno neodređena.

Sudije su odbile žalbu troje roditelja čija deca pohađaju državne škole u ​​okrugu Montgomeri, a koji su podneli žalbu na presudu nižeg suda kojom se navodi da roditelji nemaju neophodan pravni status da ospore tu politiku.

Rojters navodi da je pitanje transrodnih prava postalo žarište u
kulturnom ratu u SAD, zbog čega su konzervativne grupe i roditelji podneli tužbe širom zemlje.

Jedna majka i dva oca podneli su tužbe 2020. godine tvrdeći da je politika okruga prekršila njihova prava prema 14. amandmanu Ustava SAD da odlučuju o brizi svoje dece.

Okružni sud odbacio je slučaj 2022, a Okružni apelacioni sud potvrdio je ovu presudu naredne godine.

Sudija Marvin Kuatlebaum ocenio je da ne postoji naznaka da su deca ovih roditelja transrodna, a da roditelji nisu uspeli da činjenično dokažu da škola od njih sakriva informacije o njihovoj deci.

image