Svet

Florida tuži Bajdena: Lekari neće da menjaju pol svim pacijentima

Lekari i osiguravajuća društva će, pretnjom oštrim kaznama, biti primorani da maloletnim i odraslim pacijentima obezbede tretmane za promenu pola kao što su hormonske terapije i operacije
Florida tuži Bajdena: Lekari neće da menjaju pol svim pacijentimaGetty © Tasos Katopodis/Getty Images

Vrhovna tužiteljka Floride Ešli Mudi i Katoličko lekarsko društvo (CMA) danas su podneli tužbu protiv administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena u kako bi pokušali da zaustave primenu propisa za koje tvrde da će primorati lekare da vrše promenu pola pacijentima uprkos njihovoj stručnoj proceni.

Američko Ministarstvo zdravlja u ponedeljak je objavilo pravilo protiv zdravstvene diskriminacije na osnovu rodnog identiteta, a koje je zasnovano na antidiskriminatornoj odredbi unutar Zakona o pristupačnoj nezi, poznatijeg kao "Obamaker", koji zabranjuje "polnu diskriminaciju", kako navodi Rojters.

U svojoj žalbi, Mudi i CMA su naveli da novo pravilo prevazilazi okvire zakona protiv diskriminacije.

Kako navode, novo pravilo bi pod pretnjom oštrih kazni primorao osiguravajuće kuće da plate za promenu pola, a lekare da primene tretmane koji uključuju blokatore puberteta, hormone i operacije za maloletnike i odrasle koji hoće da promene pol i u slučajevima gde se medicinski ili etički stavovi lekara ne poklapaju sa tom praksom.

U tužbi su takođe napomenuli da se ovo pravilo kosi sa zakonom Floride, koji zabranjuje da se ti tretmani primenjuju na maloletna lica.

"Ovo pravilo gazi napore (saveznih) država da zaštite svoje građane i nećemo stajati po strani dok Bajden opet pokušava da iskoristi silu savezne vlade za nezakonito gušenje napora Floride da zaštiti decu", saopštila je Mudi.

Ona i CMA tvrde da novo pravilo takođe krši pravo lekara na slobodu govora i slobodu veroispovesti koje garantuje Prvi amandman Ustava SAD i zahtevaju od suda da blokira njegovo sprovođenje.

Bajden je izvršnom uredbom 2022. naložio saveznim agencijama kao što je Ministarstvo zdravlja da obezbedi pristup "rodno-afirmativnoj nezi", odnosno tretmanima za promenu pola, zarad navodnog sprečavanja diskriminacije transrodnih osoba.

Savezne države koje predvode republikanci su zabranile ovakvu vrstu medicinske usluge za maloletnike.

image