Svet

Džej-Kej Rouling bi mogla pred sud zbog toga što je trans voditeljku nazvala muškarcem

Škotska poslanica kaže da bi policija mogla da istraži autorku "Harija Potera" i odluči da li da pokrene slučaj u skladu sa novim zakonom o zločinima iz mržnje
Džej-Kej Rouling bi mogla pred sud zbog toga što je trans voditeljku nazvala muškarcemGetty © Stuart C. Wilson / Stringer

Autorka serijala "Hari Poter" Džej-Kej Rouling mogla bi da se nađe pod istragom policije zbog "misdženderinga" trans osoba, a u skladu sa novim škotskim zakonom o zločinima iz mržnje, rekla je Šioban Braun, ministarka za bezbednost zajednice.

Braun je prvobitno rekla da nazivanje trans žene muškarcem ne znači kršenje zakona, ali je posle kritika javnosti i poziva da se Roulingova procesuira u skladu sa Zakonom o zločinima iz mržnje i javnom redu, stvar prebacila policiji.

"Na škotskoj policiji je da odluči da li je to kršenje zakona ili ne", rekla je Braun.

"Raspirivanje mržnje" na osnovu starosti, invaliditeta, rase, religije, seksualne orijentacije i transrodnog identiteta sada je pokriveno novim zakonom. Kritičari upozoravaju da bi zbog dvosmislene definicije "zločina iz mržnje" moglo da dođe do "zastrašujućih" posledica po slobodu govora i bujice pritužbi policiji.

Džej Kej Rouling redovno je na udaru trans aktivista zbog insistiranja na tome da žene naziva ženama, a muškarce muškarcima bez obzira na to kako se oni "osećaju" i "predstavljaju".

image