Svet

"Strašan zločin" autorke "Harija Potera": Trans voditeljku nazvala muškarcem

Džej-Kej Rouling prijavljena policiji zbog "misdženderinga"
"Strašan zločin" autorke "Harija Potera": Trans voditeljku nazvala muškarcemGetty © John Phillips / Stringer

Prva britanska transrodna voditeljka prijavila je autorku "Harija Potera" Džej Kej Rouling policiji zbog toga što joj se obratila u muškom rodu.

Indija Viloubi podnela je krivičnu prijavu protiv Roulingove zbog  "zločina iz mržnje" i "transfobnih komentara" na Iksu. Rouling je već neko vreme na udaru "progresivne" zajednice zbog svojih stavova o transrodnim osobama.

"Džej Kej Rouling je definitivno počinila zločin. Ja sam pravno žena. Ona zna da sam žena i nazvala me muškarcem. To je zaštićena kategorija, tako da predstavlja kršenje i Zakona o ravnopravnosti i Zakona o prepoznavanju polova", rekla je Viloubi za "Bajlajn".

Trans aktivistkinja je dodala da je autorka svoje komentare objavila na nalogu sa 14 miliona pratilaca i tako ih inspirisala da joj pošalju "neke od najzlobnijih uvreda".

Rouling je odgovorila rekavši: "Pre izvesnog vremena advokati su me savetovali da ne samo da imam čist slučaj protiv Indije Viloubi za klevetu, već i da to što me opsesivno targetira poslednjih nekoliko godina može da se podvede pod uznemiravanje".

Ona je dodala da je ignorisala savete advokata "jer nije želela da da Indiji publicitet za kojim tako očigledno žudi".

"Ipak, svi moramo da damo svoj doprinos u borbi protiv mržnje, tako da će Indiji biti drago da sazna da sam primetila njegovu homofobiju, rasizam i nehuman stav prema imigraciji", navela je britanska književnica u jednom postu uz snimak Viloubi koja kaže da će krenuti "Trampovim putem" u vezi sa imigrantima.

Rouling je takođe prokomentarisala da "nijedan zakon nikoga ne primorava da se pretvara da veruje da je Indija žena. Po mom mišljenju, Indija je klasičan primer muškog narcisa koji živi u stanju neprestanog besa zato što ne može da primora žene da ga doživljavaju po njegovoj proceni", dodala je.

Viloubi je stekla slavu u Velikoj Britaniji kao reporterka na AjTV i postala prva transrodna voditeljka tok šoua. Takođe se takmičila u "Velikom bratu".

image