Magazin

Velika igračka i mesto za skrivanje: Zašto mačke obožavaju novogodišnje jelke

Vlasnicima mačaka je dobro poznato da svoju novogodišnju jelku svake godine moraju da štite od njih - čak i kada je maca uglavnom mirna i umiljata, novi prizor u kući, to jest velika, blistava jelka sa koje vise ornamenti, može da bude okidač za nepredvidivo ponašanje. Zašto mačke obožavaju novogodišnje jelke, kako možemo da ih umirimo kada je vide i da li jelka čak može biti opasna po njih?
Velika igračka i mesto za skrivanje: Zašto mačke obožavaju novogodišnje jelke© Unsplash/Andréas BRUN

Da li je moguće da uživamo u novogodišnjim ukrasima, a da ne moramo da brinemo da li će naša mačka da ih uništi ili obori? Srećom, moguće je, ali prvo moramo da razumemo zašto naš krzneni prijatelj toliko voli novogodišnju jelku:

Novi predmet u kući

S obzirom da se jelka "pojavljuje" samo u određenom delu godine i "nestaje" u roku od nekoliko nedelja, mačke nemaju dovoljno vremena da se naviknu na nju pa će im uvek predstavljati novitet. Pošto su po prirodi radoznala bića, velika je verovatnoća da će svake godine da se upute u pažljivo posmatranje i istraživanje, pa neće moći da odole svojim instiktima i potrebom za "detaljnom inspekcijom".

Različite stimulacije

Pre svega, novogodišnja jelka je puna vizuelnih stimulacija, kao što su njen oblik, veličina, ornamenti, ukrasne trake, svetla... Kombinacija ovih oblika i boja može da bude veoma zanimljiva za mačke i instiktivno će se želeti da izbliza pogledaju svaki detalj.

Zatim, teksture ornamenata, različiti materijali od kojih su napravljeni i zvukovi koje prave (šuškanje traka i grana, zvukovi kuglica, zvona) mogu da im privuku pažnju i dodatno probude radoznalost. Mnoge igračke za mačke vise sa konca ili imaju zvonca/kuglice koje prave zvukove, tako će i jelka da im deluje kao jedna velika, šarena, sjajna "igračka".

U nekim slučajevima, mačke će da privuče i miris jelke, pogotovo ako je u pitanju pravo drvo ili ako su ukrasi napravljeni od sušenog voća, cimeta, komada drveta i drugih prirodnih materijala.

Instinkti i mesto za skrivanje

Kao i kod svake životinje, određeni stimulansi i prizori mogu da aktiviraju prirodne instinkte mačaka. Ako kuglice i druge dekoracije podsećaju na plen koji se "krije" među granama drveta, mačka će da skoči na njih i da se "zaplete" u jelku. Na kraju, guste grane, pogotovo one koje su visoke, su sjajno mesto za odmor, ali i pomno posmatranje okoline iz drugačije perspektive. Na kraju, kutije za poklone i novogodišnje čarape koje se nalaze pored ili ispod jelke su dobra mesta za skrivanje.

Kako da "zaštitimo" drvo od mačke

U toku igre, mačke često mogu da oštete jelku, skinu ukrase sa nje ili je čak obore, ali postoji nekoliko načina da se pobrinemo da naše drvo "preživi" praznike. Prva opcija može biti sistem nagrađivanja: Ako je mačka mirna u blizini drveta, možemo da je pohvalimo ili da joj damo poslasticu, tako da vezuje dobro ponašanje pored jelke sa pozitivnim rezultatom.

Ipak, ako je previše uzbuđena i ne može da se umiri, onda ne bi trebalo da je ostavljamo samu u prostoriji sa jelkom, već da je mirno razdvojimo od nje. Vremenom, maca može da se navikne na jelku i želja za penjanjem će da popusti. Ako ni ova metoda nije uspešna, onda je najbolje da jelku postavimo u sobi u koju mačka neće da ulazi.

Oprez pre svega

Sigurno je da se svako "istopi" kada vidi našu mačku umotanu u sjajne ukrase, ali stručnjaci upozoravaju da jelka može doneti određene opasnosti. Bilo da je veštačko ili pravo, moramo da pazimo da sa drveta ne padaju iglice, koje mogu da povrede mačku ili koje može slučajno da proguta i tako blokira grlo/digestivni trakt.

Zatim, sve vrste traka i ornamenata u kojima mačka može da se "zapetlja" predstavljaju rizik od davljenja, tako da je najbolje da se dobro privežu uz grane (ili da ih poptuno izbegnemo). Takođe, svetiljke su sigurno jedan čaroban praznični detalj, ali ako ih maca grize, može doći i do strujnog udara. Zatim, ornamenti koji su napravljeni od stakla ne bi trebalo da se koriste, da ne bi pukli i povredili mačku. Na kraju, kuglice i ukrasi ne bi trebalo da budu isuviše sitni, kako ih ne bi progutala.

Da bismo bili sigurni da naša jelka ne može da predstavlja opasnost, preporučljivo je da:

  • Ornamenti budu gušće postavljeni pri vrhu jelke
  • Da izbegavamo trakice ili da ih veoma čvrsto vežemo za grane
  • Da koristimo mirise koji su odbojni za mačke (citrus), kako se ne bi približavale jelci
  • Da drvo odvojimo od podloga koje mačka može iskoristiti kao potporu kada želi da se popne na njega
  • Bez obzira na težinu i veličinu, dobro je da drvo pričvrstimo za tlo ili privežemo uza zid, da ne bi palo čak i kada maca često skače po njemu
image