Magazin

Korišćenje mobilnog najviše 2 sata dnevno može imati veću korist za dete nego oduzimanje uređaja

Često slušamo kako digitalni uređaji samo mogu da nam pogoršaju zdravlje, ali nova studija je pokazala da mogu imati i pozitivne efekte: Tačnije, deca uzrasta između 13 i 18 godina mogu da dobiju određene benefite ako koriste mobilni telefon najviše dva sata dnevno. Rezultati su pokazali da ovaj pristup može da ima više dobrobiti za dete nego oduzimanje uređaja, jer njihovim vršnjacima koji nisu imali pristup tehnologiji se nisu značajno smanjili simptomi depresije i stresa.
Korišćenje mobilnog najviše 2 sata dnevno može imati veću korist za dete nego oduzimanje uređaja© Freepik/sergeycauselove

Tinejdžeri koji su u eksperimentu telefon koristili najviše dva sata dnevno su pokazali manje izražene simtome depresije, znakove stresa, tuge, problema sa spavanjem i zloupotrebom alkohola nego deca koja nisu smela da koriste telefone. S druge strane, oni koji su imali pristup telefonu duže od četiri sata svakoga dana su imali 22 odsto više rizika od razvijanja prethodno navedenih problema.

"Jedan do dva sata korišćenja telefona dnevno je delovao kao zaštita od razmišljanja o samoubistvu... Prema našim rezultatima, ovo čak može biti i korisnije za poboljšanje mentalnog zdravlja u poređenju sa onima koji nisu uopšte smeli da ga koriste," objašnjavaju autori studije sa Univerziteta Hanjang u Južnoj Koreji.

Pretpostavljaju da telefon može da podstakne društvene interakcije i može biti "lek" za izolaciju i usamljenost. Ipak, poštovanje preporučene mere je bilo važno, jer se ispostavilo da kada je vreme korišćenja prekoračilo tri ili četiri sata, negativni efekti na mentalno i fizičko zdravlje su bili intenzivniji, što se poklapa sa brojnim dosadašnjim studijama koje upozoravaju na opasnosti nekontrolisanog korišćenja uređaja.

Ni previše, ni premalo

Istraživači su zaključili da tinejdžeri koji su telefon koristili najduže dva sata su imali 30 odsto manje šanse da budu pod stresom i da imaju poremećen raspored spavanja, nego oni koji nisu smeli da ga imaju. Takođe, želja za konzumiranjem alkohola se smanjila za 47 odsto, a suicidne misli i drugi simptomi depresija su se smanjile za oko 40 odsto, prenosi "Sajens tajms".

Rezultati ove studije mogu biti značajni za roditelje, jer deca koja pate od navedenih oboljenja mogu da osećaju veliku potrebu za prekomernim korišćenjem digitalnih uređaja. Poznato je da to može da pogorša ova stanja, pa mnogi odluče da je najbolje da detetu potpuno zabrane pristup telefonu.

Međutim, studija je pokazala da, iako je zabrana bolja nego zavisnost od ekrana, čak ni ova metoda nije najuspešnija kod poboljšanja mentalnog zdravlja.

Umesto toga, rezultati sugerišu da uspostavljanje ograničenog vremena korišćenja telefona svaki dan može detetu da pomogne kada mu je potrebno društvo i razonoda, kao i da spreči osećaj izolacije od svojih vršnjaka (koji nemaju slične zabrane). Najvažnije je da se vremenske granice strogo poštuju, kako ne bi došlo do kontra efekta.

image