Magazin

Koliko često treba da krečimo dom

Molerisanje nije nešto što se radi samo kada smo raspoloženi za promenu, već treba da imamo na umu da je to deo higijenskog održavanja doma. Majstori kažu da ne treba da krečimo kuću svake godine, ali preporučuju da to bude svake dve do pet godina, u zavisnosti od upotrebe prostorija i predhodnog krečenja.
Koliko često treba da krečimo dom© @ gpointstudio-freepik

Krečenje doma, farbanje radijatora, vrata i stepeništa su neki od osnovnih radova u domu. Bez obzira da li unajmljujemo profesionalce ili radimo u sopstvenoj režiji, ova delatnost je veoma zahtevna - treba nabaviti materijal, premeštati stvari i nameštaj, vraćati posle sve na svoje mesto.

Srećom, ovo se ne radi tako često i preporučljivo je da se upustimo u "generalku" na svakih nekoliko godina: "Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na izgled zidova, uključujući koliko često se soba koristi, uslove kojima je boja izložena i klima", kaže Dejvid Šater, vlasnik firme za krečenje.

Neke prostorije treba češće da se kreče

Ne koristi se svaka soba na isti način - što se nešto manje koristi, to duže boja i dobar izgled zidova traju: "Dečije sobe, kao i kuhinja i hodnici treba da se kreče češće, jer ih svakodnevno koristimo. Potrebno je da ih "osvežimo" na svake dve godine", naglašava stručnjak.

Kupatila i vešeraj su prostorije koje najčešće koristimo, a glavni "krivac" za farbanje u ovim prostorijama je visoka vlažnost. Ona utiče na dugovečnost farbanja, te je preporuka da kupatilo farbamo posle dve, tri godine. 

Takođe, u domovima gde se dosta puši, ili kuva plafone i zidove treba krečiti nakon dve godine.

Što se tiče dnevne sobe, u njoj se često nalazi nameštaj "od zida do zida", što sprečava da se naginjemo ili dodirujemo zidove, pa može da se osveži posle pet godina. I spavaća soba može da se kreči posle pet godina, jer u njoj boravimo samo kad spavamo i male su verovatnoće da će se zidovi isprljati. 

Na koliko se farba i sređuje spoljašnost kuće

"Na svakih 5 do 12 godina bi trebalo da se pozabavimo eksterijerom doma", kaže Dejvid, a prenosi Jahu lajf. Sve što je od drveta sređuje se svake pete godine, dok delovi doma u kom značajnu ulogu igra cement mogu biti odloženi za kasnije. Napominje se da i u ovim slučajevima veliku ulogu igra klima i boje koje su prethodno korišćene, te pravu procenu za obnovu će dati majstor.

image