Magazin

Svjatki: 12 magičnih dana u Rusiji između Božića i Krstovdana

Svjatki se u ruskoj kulturi vezuju za period između Badnjeg dana i Krstovdana. Tih 12 dana rezervisani su za brojne običaje i obrede koji vode poreklo kako iz hrišćanske religije, tako i iz drevnih slovenskih verovanja, a svaki dan ima i posebne rituale.
Svjatki: 12 magičnih dana u Rusiji između Božića i Krstovdana© DALL-E by ChatGPT

U Rusiji se oduvek smatralo da period oko Nove godine i Božića ima neku posebnu čaroliju, pa su tako i Svjatki, koje se praznuju između Badnjeg dana i Krstovdana, u narodu poznate kao vreme za magijske rituale. Tradicionalno, Svjatki počinju sa izlaskom prve zvezde 6. januara, i traju sve do 18. januara, kada se u hramovima osveštava sveta voda, nakon čega nastupa praznik Bogojavljenje.

Svjatki: Sveti dani i dani kada se bude nečiste sile

Svjatki su pre svega vreme kada se proslavlja rođenje Isusa Hrista, pa tek onda vreme za zabavu, gatanje i druge magijske rituale. U narodu se ovaj period ranije nazivao i "dani bez krsta", budući da od rođenja, pa sve do Krstovdana, Isus nije bio kršten. Postoji verovanje da kako se provedu Svjatki, takva će biti i cela godina.

U narodu se Svjatki dele na dva perioda: od 6. do 14. januara su sveti dani, dok su od 15. do 19. januara dani kada se nečiste sile bude. Bez obzira na to koji su dani, za vreme praznovanja se ime Isusa Hrista proslavlja i veliča, a narod okuplja radi druženja i uživanja u prazničnim, mrsnim trpezama.

Najvažnijim datumima smatraju se veče i noć između 6. i 7. januara, (Badnje veče), 13. januar (Vasiljevo veče), 14. januar (Pravoslavna ili Stara Nova godina) i 18. januar (Krstovdan). Svi najvažniji rituali obavljaju se baš ovim danima, koji imaju najveću magijsku moć, jer su božanske sile tada usmerene na pomoć ljudima. 

Kako se može gatati na Svjatki  

U toku prazničnih dana može se gatati o svemu što čovek želi da sazna: o sreći, bogatstvu, ljubavi, a zavisno od pitanja, primenjuju se i različiti načini gatanja. To može biti tumačenje snova, gatanje na različitim predmetima ili vradžbovanje sa prinošenjem žrtava višim silama. Najzanimljivije i najrasprostranjenije je svakako gatanje o ljubavi, odnosno o suđenom partneru. Kako devojke predviđaju sa kime će provesti život u ljubavi?

Ogledalce, ogledalce, reci mi...  

Najpopularnije je gatanje sa ogledalom. Devojka treba da uzme ogledalo i zapali sveću koju će staviti između sebe i ogledala. Važno je da u prostoriji u kojoj gata bude sama. U odrazu ogledala, u mrklom mraku, tada se pojavljuje lik suđenog partnera. Nakon toga, sveća se gasi i po pravilu spaljuje u peći, kako momka ni jedna druga devojka ne bi "ukrala".

Papir i šibice 

Još jedan način za predviđanje budućeg muža jeste gatanje uz pomoć papira i šibica. U metalnom lavoru koji stoji na podu šibicama se pali zgužvano parče papira. Lavor se postavlja tako da se na zidu mogu videti odsjaji vatre i igra senki. Zatim se devojke okupljaju i interpretiraju prikaze na zidu - je li visok, je li sa bradom, vide li se deca, bogatstvo i tome slično.

Slučajni prolaznik otkriva sudbinu 🧑🏻 

Najjednostavniji način za otkrivanje imena budućeg muža je, prema verovanju ruskih devojaka, izlazak na ulicu. Po zasneženoj ulici, devojka ide sve dok ne sretne prvog muškarca kome prilazi sa pitanjem kako se zove. Odgovor krije ime budućeg supruga, a na devojci je da priliku da se zbliži sa muškarcem koji se isto tako zove ne propusti.

image