Magazin

Ovseno mleko: Zdravija alternativa kravljem ili ipak ne

Veganska ishrana je poslednjih nekoliko godina postala veoma popularna, a biljna mleka - učestala alternativa kravljem. Međutim, ovseno mleko, koje se najčešće koristi u ishrani, ipak ima i svoje mane.
Ovseno mleko: Zdravija alternativa kravljem ili ipak ne© Canva / vladi79

Ovseno mleko se može pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane, ali i u bolje snabdevenim supermarketima. Njega preporučuju kako nutricionisti, tako i treneri kao zdravu zamenu za kravlje mleko. Međutim, da li je ono zaista zdravije od običnog mleka?

Kako nastaje ovseno mleko i šta mu nedostaje

Ovseno mleko se pravi tako što se ovsene pahuljice potope u vodu i zatim ostave neko vreme pre nego što se procede, da "puste" svoje hranljive materije. Drugi način za pripremu jeste mlevenje celih crna i mešanje sa vodom i enzimima, a zatim i centrifugiranje kako bi se odvojio tečni deo.

"Samo zato što je nešto biljno, to ne znači da je zdravo", kritična je Viki Retelni, nutricionista.

Iako sama priprema može zvučati dobro, ovsenom mleku ipak nešto fali. Ono je bogato nutrijentima poput vlakana i ugljenih hidrata koji se nalaze u samim pahuljicama, ali mu nedostaje jedan važan makronutrijent, a to je protein. Osim proteina, ovsenom mleku nedostaju i vitamin D i kalcijum.

"Iako je ovseno mleko ukusno, ono nažalost nije najhranljivija opcija", navela je registrovana dijetetičarka Marisa Mešulam za Hafington Post.

Da li je ovseno mleko preporučljivo u periodu mršavljenja

Osim što mu manjka važnih i veoma zdravih nutrijentana, vitamina i minerala, ovseno mleko je i visokokalorično. Na primer, jedna šolja ovsenog mleka sadrži između 100 i 150 kalorija i između 16 i 20 grama ugljenih hidrata. Poređenja radi, šolja bademovog mleka ima između 45 i 100 kalorija po šolji, i samo jedan gram ugljenih hidrata.

"Ako je vaš cilj gubitak kilograma, možda bi trebalo da smanjite unos visokokaloričnih napitaka sa niskim sadržajem proteina, poput ovsenog mleka", upozorava nutricionista Tamar Semjuels.

Ovseno mleko nije preporučljivo ni osobama sa povišenim nivoom šećera u krvi, budući da mnogi proizvodi na bazi ovog mleka u sebi sadrže visoku koncentraciju veštačkih šećera. Daleko više čak i u poređenju sa drugim biljnim alternativama.

image