Magazin

Provod u Moskvi na -27 stepeni: Centar grada vrvi od ljudi, iako je napolju "debeli minus"

U noći između 3. i 4. januara ove godine Moskva je zabeležila rekord kada je temperatura u pitanju, a živa u termometrima pokazala je u najhladnijem delu noći neverovatnih -27 stepeni. Međutim, čak ni "debeli minus" nije sprečio stanovnike i turiste ruske prestonice da uživaju u novogodišnjim programima koji se organizuju na ulicama grada.

Niske temperature u Moskvi nisu iznenađujuće za ovo oba godine, budući da su prosečne temperature u ruskoj prestonici tokom januara i februara meseca gotovo uvek blizu 10 stepeni ispod nule. Ipak, u noći između 3. i 4. januara, živa u termometrima u Moskvi pokazala je da je spoljna temperatura 27 stepeni ispod nule! Time je oboren rekord iz 4. januara 1982. godine, kada je izmerena temperatura od -27,7 stepeni Celzijusa.

Moskva nikada ne spava

Ipak, stanovnike ruske prestonice, kao ni veliki broj turista koji su za praznike pristigli u Moskvu, ledene temperature u gradu nisu nimalo obeshrabrile. Naprotiv, život u prestonici nastavlja da vrvi kao da napolju nije "ciča zima". Nije ni čudo što kažu da Moskva nikada ne spava.

Period oko novogodišnjih i božićnih praznika je u Moskvi u znaku vašara i kulturnih manifestacija. U centru grada, kao i u parkovima, postavljeni su mnogobrojni štandovi, organizovane svirke, montirani tematski avantura parkovi sa različitim zabavnim sadržajem i još mnogo toga.

Na jednom od takvih vašara, na Crvenom trgu, tokom pretprošle noći sve je vrvelo od života. Na magično dekorisanom trgu, uz muziku i pesmu bilo je okupljeno na stotine, ako ne i hiljade ljudi koji su uz okrepljujuće napitke i u lepom društvu uživali u prazničnom raspoloženju. Samo da podsetimo, napolju je -27 stepeni Celzijusa u tom trenutku!

Prosek za ovo doba godine je oko -10

Iako ruska prestonica važi za jedan od hladnijih evropskih gradova, prosečne temperature u ovo doba godine u Moskvi obično variraju oko -10 stepeni Celzijusa. Međutim, ovih dana su temperature oko 18 stepeni ispod proseka, a moskovljanima su oči iz dana u dan uprte u termometre - šta li će oni pokazati naredne noći, naredne sedmice?

Prema rečima ruskog meteorologa Jevgenija Tiškoveca, od početka 2000-ih, živa u termometru se ispod 20. podeljka ispod nule samo par puta - 2002. i 2010. godine. Dvadeseti vek se nije proslavio po "debelom minusu". Jedan od najvećih mrazeva, koji je zahvatio Moskvu bio je 1894. godine - tada se temperatura u gradu spustila do -34,4 stepena.

image