Magazin

Novogodišnja bajka: Zvezde Boljšoj teatra izvele balet "Krcko Oraščić" u moskovskom metrou

U okviru manifestacije "Noć u metrou" zvezde Boljšoj teatra nastupale su pred putnicima moskovskog metroa, a pozorišne daske zamenila je stanica Majakovskaja koja se nalazi u samom centru grada. Putnici su uoči Nove godine imali prilike da uživaju u baletu "Krcko Oraščić".
Novogodišnja bajka: Zvezde Boljšoj teatra izvele balet "Krcko Oraščić" u moskovskom metrou© РИА Новости / Илья Питалев

Uoči svake Nove godine Boljšoj teatar postaje epicentar kulturnih dešavanja, a brojni ljubitelji baleta praktično opsedaju zdanje pozorišta ne bi li uspeli da ugrabe karte. Cene karata za spektakularno izvođenje "Krcka Oraščića" na staroj sceni Boljšoj teatra su basnoslovne i kreću se od oko 150 eura, pa naviše. Nekada cene karata mogu dostići i nekoliko hiljada eura, zavisno od datuma kada se kupuju, kao i mesta! Osim cene, i sama kupovina je proces koji traje preko 24 časa, pa mnogi do željenih ulaznica ne mogu ni doći.

Zvezde Boljšoj teatra "Krcka Oraščića" izvele u metrou

Uoči novogodišnjih i božićnih hpraznika, Boljšoj teatar je rešio da sam dođe do svoje publike i organizuje izvođenje baleta u moskovskom metrou, na stanici Majakovskaja koja se nalazi u samom centru ruske prestonice. U noći između 22. i 23. decembra, u okviru manifestacije "Noć u metrou" zvezde jednog od najstarijih i najboljih baletskih i operskih pozorišta na svetu su uz pratnju orkestra izvele balet "Krcko Oraščić", a oduševljenje publike, odnosno putnika, nije izostalo.

"U čast predstojeće Nove godine u metrou smo izveli balet "Krcko Oraščić", a na sceni su se našli solisti Boljšoj teatra u pratnji orkestra", rekao je zamenik gradonačelnika Moskve, Maksim Liksutov.

Za potrebe izvođenja baleta, stanica je ukrašena posebnim plavim svetlima, dok je deo perona pretvoren u scenu. Duž cele stanice postavljene su stilizovane fotelje za gledaoce, koje su sve do jedne bile popunjene. A kako i ne bi, kada se ovakva manifestacija ne propušta. Kako bi se obezbedili najviši standardi sigurnosti, vozovi su zaustavljeni stajali čitavom dužinom stanice, na oba koloseka, zatvarajući izlaz ka šinama. Karte za ovaj balet u podzemlju Moskve su se delile na zvaničnim nalozima moskovskog transportnog kompleksa na društvenim mrežama.

Za 10 godina se u moskovskom metrou organizovalo preko 50 manifestacija

Od 2013. godine u Moskoskom metropolitenu je organizovano više od 50 noćnih  manifestacija, a putnici su imali prilike da učestvuju u najrazličitijim aktivnostima. Joga, balet, modne revije, koncerti - samo su deo zabavnog programa koji se organizovao u moskovskom metrou u proteklih 10 godina.

"Prestonički transpost nastavlja da učestvuje u kultunim događajima grada po naredbi gradonačelnika Moskve, Sergeja Sobjanjina", rekao je Maksim Liksutov.

Krajem novembra meseca, startovali su i koncerti u okviru šeste sezone projekta "Muzika u metrou", a pred putnicima su već nastupale brojne ruske muzičke zvezde. Za učešće u manifestaciji se prijavilo više od 500 umetnika i muzičkih kolektiva koji su imali prilike da svoje numere izvode pred putnicima gradskog transportnog sistema.

image