Magazin

Sređivanje sobe, pitanja o budućnosti: Šta najviše iritira tinejdžere

Pubertet je uvek turbulentno doba, ali postoji nekoliko okidača koji mogu prouzrokovati negativne reakcije i emocije kod tinejdžera, otkrivaju istraživači. Neki od njih su pitanja o njihovim planovima za budućnost, podsetnici na obavljanje kućnih poslova i nepažnja sagovornika tokom ozbiljnih razgovora. Na kraju, studija odgovara na pitanje - da li mozak mladih drugačije "upija" iritantne situacije nego mozak odraslih?
Sređivanje sobe, pitanja o budućnosti: Šta najviše iritira tinejdžere© Unsplash/Christian Erfurt

Znamo da svaki tinejdžer prolazi kroz intenzivne mentalne i fizičke promene, što utiče na njihovu sposobnost regulisanja emocija. Kako bi bolje razumeli šta najviše može da ih iritira i pogorša im raspoloženje (ili čak utiče na mentalno zdravlje), naučnici su odlučili da grupi tinejdžera (od 16 do 18 godina) prilože nekoliko pisanih primera svakodnevnih scenarija i skeniraju rad njihovog mozga.

Izdvojili su nekoliko najvećih "prestupnika", to jest interakcija ili događaja koja prouzrokuju nervozu i iritiraju mlade. Jedan od najvećih okidača je bio scenario u kome ih roditelji više od dva puta podsećaju da moraju da srede svoju sobu, iako su već obećali da će to uraditi. Ovaj primer sa liste je čak dospeo iznad dobijanja loših ocena.

Isto važi i za podsetnike vezane za druge kućne poslove - ako ih roditelj spomene više od jednog puta, mogu vrlo negativno da utiču na raspoloženje tinejdžera. Pored toga, na listi je i prekid internet konekcije, pogotovo ako se dogodi u toku korišćenja. 

Još jedan od najvećih okidača su bila pitanja vezana za budućnost (posebno od strane starijih članova porodice), na šta su učesnici rekli: "Svako od tebe očekuje da već znaš šta hoćeš da radiš u životu, iako si samo tinejdžer," prenosi "Dejli mejl". 

Sledeće na listi su različite situacije u kojima ih roditelji ne shvataju ozbiljno, a prvo mesto zauzima scenario u kome tinejdžeri drugome pokušavaju da podele koristan savet, ali ih sagovornik ne sluša i često ih prekida tokom razgovora. Drugim rečima, tinejdžeri žele da ih neko sasluša i uvaži njihove reči.

"Ova studija nam pruža interesantan uvid u ono što najviše iritira tinejdžere. Tu su mnogi klasični primeri, kao kada ih roditelji podsećaju na pospremanje sobe i negativne reakcije kada osećaju da ih neko ne poštuje i kada ih odrasli prekidaju dok razgovaraju," govori glavni autor studije sa Univerziteta u Edinburgu.

Stručnjaci su želeli bolje da razumeju kako se mozgovi adolescenata aktiviraju u odnosu na navedene primere, a zaključili su da dolazi do intenzivne reakcije u delu mozga koji pomaže kod regulisanja emocija, što sugeriše da tinejdžeri drugačije doživljavaju iritantne situacije od odraslih. 

Većina učesnika je takođe prijavilo da pate od anksioznosti i svakodnevnog lošeg raspoloženja, što može da ima još veći uticaj na ovakve reakcije u mozgu.

"Dakle, roditelji bi mogli da pokušaju da imaju više strpljenja i da gledaju na stvari iz perspektive tinejdžera," smatraju autori studije.

image