Magazin

Smeđi šećer nije zdravija zamena za beli, treba ga jesti što manje

Smeđi šećer već neko vreme je etiketiran kao "zdrava" alternativa belom šećeru. Služe ga u restoranima uz kafu, mnoge domaćice ga stavljaju u kolače, torte, soseve. Vlada mišljenje da nije tako loš za organizam, ali stručnjaci ipak naglašavaju da između njega i običnog šećera nema neke razlike i da ima više štete nego koristi za naše zdravlje.
Smeđi šećer nije zdravija zamena za beli, treba ga jesti što manje© D MO/pexels

Smeđi šećer je uključen u širok spektar recepata - stavljamo ga u domaće slatkiše, hlebove, prelive, marinade, čajeve, kafu. Dopadljiv je zbog svog karamelizovanog ukusa i najčešće je zamena za beli šećer. Koliko god vlada mišljenje da je zdravija varijanta, nutricionisti ipak odmahuju glavom i kažu da on ima malu nutritivnu vrednost i da ga ne treba smatrati boljim opcijom u odnosu na druge zaslađivače.

"Mnogi ljudi veruju da je smeđi šećer zdravija varijanta od belog šećera, ali ovo je zaista pogrešno shvatanje", kaže dijetetičar Džen Meser.

Obično se pravi od belog šećera, kom se dodaje melasa zbog koje ima specifičnu braon boju, granulaciju i ukus:

"Zbog melase u smeđem šećeru, ima tragove gvožđa, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Te količine su veoma oskudne i onda nema nekih merljivih zdravstvenih koristi", napominje dijetetičar Džil Vajzenberger, a prenosi Ju-Es-Ej-Tudej.

Nutritivne razlike između smeđeg i belog šećera su zanemarljive

Jedna kašičica braon šećera ima 15 kalorija, dok u istoj meri belog šećera ima 16 kalorija. 

Razlika između smeđeg i belog šećera skoro da ne postoji, tvrde stručnjaci. Obe ove namirnice se smatraju "dodatim šećerom" i preporuka Američke uprava za hranu i lekove jeste da ograničimo njegov unos na manje od 50 grama dnevno.

Takođe, veliki broj nutricionista smatra da je i ova količina prevelika, te je treba dodatno smanjiti: "Ova specifična preporuka nije univerzalno dogovorena i variraće u zavisnosti od energetskih potreba pojedinca", objašnjava Meser.

Ne samo što imaju puno ugljenih hidrata, već je i njihova česta konzumacija povezana sa velikim brojem neželjenih efekata. Ukoliko često i nekontrolisano jedemo šećere, povećavamo rizik od hipertenzije, dijabetesa tipa, srčanog i moždanog udara: "Razmišljajte o smeđem šećeru na isti način kao i o drugim zaslađivačima i koristite ih što je manje moguće", kaže Vajzenberger.

image